Særligt for boliger i Helsingør Bymidte

Som beboer i bymidten skal du aflevere dit sorteret affald ved en affaldsø eller bruge egen beholder i baggården.

Alle husstande i bymidten i Helsingør skal – på lige fod med alle andre borgere i kommunen – sortere husholdningsaffaldet i plast med mad- og drikkekartoner, metal, papir med småt pap, madaffald og restaffald. Desuden er der mulighed for at bestille afhentning af storskrald, haveaffald, tekstilaffald og farligt affald. Glas skal fortsat afleveres i containere rundt om i byrummet.

Da det er forbundet med særlige udfordringer at indsamle husholdningsaffald i en gammel middelalderby som Helsingør, har Byrådet besluttet, at løsningen for husstandene i bymidten er fem affaldsøer med nedgravede containere i byrummet – kombineret med beholdere i baggårde, hvor der er plads og passende adgangsforhold.

Affaldsøerne er placeret ved, se kort nedenfor:

  • Rådhustorvet
  • Jernbanevej
  • Stürups Plads
  • Fiolgade
  • Allégade
Kort over affaldsøer

Tømmefrekvenser i bymidten

  • Madaffald og restaffald vil blive tømt hver uge.
  • Plast med mad- og drikkekartoner og metalaffald tømmes hver 2. uge.
  • Papir med småt pap tømmes hver 7. uge.
  • De fem affaldsøer bliver tømt efter behov. Det gælder også for containere i byrummet med glas.

Vi kører næsten dagligt forbi alle affaldsøerne – undtagen i weekenden – og tjekker om beholderne er fyldte og tømmer om nødvendigt. Vi fjerner også det affald, der måtte være placeret ved siden af.

Afhentning af storskrald, haveaffald, tekstilaffald og farligt affald  sker ved bestilling.

Sorteringsvejledningen – fortæller, hvordan du skal sortere dit husholdningsaffald.

Sådan bruger du affaldsøerne i bymidten

  1. Brug kun affaldsøerne til almindelig størrelse husholdningsaffald
    Malerspande, stort pap, trækasser fra måltidleverandør eller lignende affald skal fortsat afleveres på genbrugspladsen eller til storskrald. Beholderne er ikke beregnet til andet end almindelig størrelse husholdningsaffald. Skal du presse for at få dit affald ned i beholderen, så er det for stort og kan risikere at sætte sig fast og blokere, så andre ikke kan komme af med deres affald.
  2. Aflevér plast, metal, mad- og drikkekartoner, papir og pap løst i beholderne 
    Når du afleverer affaldet løst i beholderne, undgår vi propper og sikrer, at flere kan komme af med deres affald. Det er kun rest- og madaffald, der skal afleveres i poser.
  3. Brug ikke sække til dit affald
    Propper du store sække med affald ned i beholderne, kan det risikere at sætte sig fast og blokere. Brug derfor kun almindelig skraldeposer til dit restaffald. Madaffald skal du aflevere i de grønne madaffaldsposer.
  4. Gør dit affald mindre, hvis muligt
    Riv, skær eller klip morgenmadskartoner eller andet pap i mindre stykker og fold mad- og drikkekartoner godt sammen, før du smider det ud i beholderne. 
  5. Stil ikke affald ved siden af beholderne
    Affald avler mere affald. Stil derfor ikke affald ved siden af beholderne - selv ikke hvis de er fyldte. Er der ikke plads i den beholder, du normalt bruger, kan du gå videre til den nærmeste affaldsø. På den måde hjælper vi hinanden med at holde gaden fri for affald. Vi tjekker affaldsøerne hver dag i hverdagene og tømmer om nødvendigt.
 
Har du spørgsmål til affaldsordningen kan du kontakte Kundeservice på 48 40 50 50 eller sende en mail på ditaffald@fh.dk.

Godt at vide

Erhvervsaffald i bymidten

Forsyning Helsingør vil fortsat medtage erhvervsaffald fra bymidten, hvis det i art og mængde svarer til husholdningsaffald. Virksomheder, der før den 1. juli 2023 havde en aftale om afhentning af større mængder restaffald, kan fortsat benytte denne aftale frem til et år efter, at husholdningerne i bymidten er begyndt at sortere. I disse tilfælde vil Forsyning Helsingør altså fortsætte med at tømme restaffaldet som hidtil i et år.

Derefter skal virksomheder enten tilkobles Forsyning Helsingørs ordning med affaldssortering (hvis art og mængde svarer til husholdningsaffaldet) – eller lave en aftale med en privat aktør på markedet for affaldsindsamling.

Beholderpladser og adgangsveje

Retningslinjer for beholderstandpladser og adgangsveje kan du se her: 'Sørg for god adgangsvej'.

Målene på de beholdere Forsyning Helsingør tilbyder, kan ses i folderne ’Folder – Fælles beholdere’ og 'Folder - Egne beholdere'.

Sådan sorterer du

Du kan finde mere information om, hvordan du skal sortere dit affald her.

Grønne poser til madaffald

Madaffald skal sorteres i de grønne poser, som du har fået udleveret sammen med denne grønne kurv til madaffald. Læs her, hvordan du får nye grønne poser, hvis du er løbet tør.

Sorteringsmål

Husholdningsaffaldet skal sorteres, fordi det er muligt at genanvende og udnytte ressourcer i store dele af affaldet - til glæde for klima og miljø. Folketinget har besluttet, at vi skal genanvende 55 procent af vores husholdningsaffald i 2025.