Klimatilpasning med færre oversvømmelser og overløb

Tæt samarbejde med Helsingør Kommune om indsatser og prioriteringer

Klimatilpasning

Helsingør Renseanlæg - tæt ved færgerne til Sverige - har modtaget stor hæder som en af landets mest vellykkede byggerier i beton. 

Klimatilpasning af vores byer og landområder er blevet mere aktuelt i takt med klimaforandringernes intense regnskyl og skybrud, der kan forårsage både oversvømmelser af bygninger og boliger – samt overløb til naturen i form af opblandet spildevand og regnvand.

Forsyning Helsingør arbejder hver dag med at minimere risikoen for oversvømmelser og overløb. Det sker fx ude på vejene, hvor kloakker spules rene, så de ikke stopper til – eller det sker i drift- og vedligeholdelse af pumpeanlæg og forsinkelsesbassiner til regn eller spildevand – eller på vores tre renseanlæg.

Spildevandsplan sætter rammerne
Rammerne for arbejdet er defineret i kommunens Spildevandsplan 2012 – 2026. Her er der fastsat såkaldte funktionsmål for kapaciteten i vores kloaknet:

  • Oversvømmelse på terræn med regnvand må ikke forekomme hyppigere end hvert 5. år
  • Oversvømmelse på terræn med opblandet spildevand må ikke forekomme hyppigere end hvert 10. år

Forsyning Helsingør arbejder med overordnet klimatilpasning af hele byområder. Det sker med udgangspunkt i Helsingør Kommunes klimatilpasningsplan. Den indeholder et risikobillede for hele kommunen baseret på nyeste nationale og lokale data samt viden om ledningsnet og opland. Endvidere er der i planen beskrevet hvilke tiltag, der allerede er i gang – samt nye fremtidige tiltag i en handlingsplan.

Klimatilpasning med rekreativ værdi
Forsyning Helsingør arbejder derfor med flere lokale klimatilpasningsplaner for forskellige geografiske områder i tæt samarbejde med Helsingør Kommune. Fx er der en stor klimatilpasningsplan for Espergærde, og der er planer for Helsingør Bykerne og der er en på vej for Tikøb. Flere af klimatilpasningsplanerne beskrives her på siden.

Når det er muligt, tilstræber vi, at projekterne også skaber rekreativ værdi for naboer og lokalsamfund. Derfor handler klimatilpasningsprojektet i Helsingør Bykerne fx også om at sikre mere attraktive byrum – og klimatilpasningsprojektet i Espergærde indeholder planer om regnvandsbassiner, der kan skabe læring, liv eller oplevelser for skoleeleverne på Tibberupskolen.

Vi ønsker et bæredygtigt spildevandssystem, der håndterer klimaforandringer uden overløb og oversvømmelser. Vores mange klimatilpasningsprojekter bringer os nærmere målet.

Separatkloakering som bærende princip
Men uanset hvor mange projekter vi sætter i værk, så kan målet ikke nås ved mindre, der sker en massiv udvikling i separatkloakering hos private grundejere. I dag er ca. 40 procent af de kloakerede områder fælleskloakeret. Dvs at spildevand og regnvand løber i samme rør. Disse rør bliver derfor presset af klimaforandringerne – med risiko for oversvømmelse eller overløb.

Grønne løsninger til husejeren
For at minimere risikoen for oversvømmelser og overløb har et enigt Byråd i starten af 2021 vedtaget, at separatkloakering fremover skal være det bærende princip i de kommende spildevandsplaner.

Som supplement har Forsyning Helsingør udgivet et katalog over grønne regnvandsløsninger til husejere, der selv har lyst til at håndtere regnvand på egen grund.