Spildevand bliver til grøn energi

Presse

- til glæde for miljø og klima.

Når tusindvis af borgere i Helsingør Kommune hver dag trækker ud i toilettet eller tømmer opvaskebaljen, så er det nok de færreste, der tænker på, at vores efterladenskaber og kaffegrums ender med at blive til grøn energi – til glæde for miljø og klima. Men hvert år leverer renseanlæggene i Helsingør og Espergærde samlet en el-produktion på ca. 1.000.000 Kwh. Energien kommer fra biogas, der produceres i såkaldte rådnetårne, hvor spildevandet langsomt nedbrydes til brugbart slam. Energiproduktionen dækker godt 50 procent af anlæggenes eget el-forbrug – eller hvad der svarer til forbruget i 158 gennemsnitlige parcelhuse med to voksne og to børn på årsplan.

”Det er på alle måder fornuftigt, at omdanne spildevand til ny grøn energi. På den måde udnytter vi de ressourcer, vi selv producere på renseanlæggene – og så sparer vi oven i købet penge. Vi er med helt fremme i den udvikling, der sker over landet i disse år, hvor renseanlæg omdannes til små energifabrikker. I Forsyning Helsingør arbejder vi hele tiden på, at finde nye løsninger, der gavner både den grønne omstilling og kunderne. Og den vej vil vi fortsat gå”, siger Per Tærsbøl, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

I 2010 fik renseanlæggene i Helsingør og Espergærde installeret nye effektive gasmotorer, der bruges til at omdanne biogassen til el og varme. De sidste par år er de to anlægs rådnetårne blevet renoveret med ny belægning, forbedret sikkerhed og nye effektive omrører – en slags piskeris som blander slammet. Desuden er der installeret en skruepresse, som langsomt slynger vandet fra og hæver tørstoffet. Senest på Sydkystens Renseanlæg i Espergærde, hvor renoveringen netop er færdiggjort.

Renoveringen af rådnetårnene har kostet samlet 12 mio. kroner. Afhængig af prisen på el og gas og reduktionen af slem forventes tilbagebetalingstiden af være 7-9 år. Den forventede holdbarhed på rådnetårnene er 20-25 år. Forsyning Helsingør arbejder på at hæve temperaturen i rådnetårne, så biogasproduktionen på sigt vil blive endnu større.

Når der ikke kan produceres mere gas fra slammet i rådnetårne bliver det afhentet, komposteret og genbrugt som fx pottemuld til køkkenhaven.

Yderligere oplysninger:

Bestyrelsesformand Per Tærsbøl, mobil: 2758 6305, mail: per11@helsingor.dk
Vandchef Morten Timmermann, tlf.: 48 40 53 10, mail: mti@fh.dk


Om Forsyning Helsingør:
Forsyning Helsingør leverer el, varme samt vand og sørger for, at spildevand og affald kommer godt væk. Det er vores mål at levere ydelser af høj kvalitet og give vores kunderen rigtig god service. Forsyning Helsingør har fokus på miljø og innovation og arbejder målrettet på at skabe løsninger, der beskytter miljøet lokalt, nationalt og globalt.