Virksomheder får hjælp til at sikre rent drikkevand

Presse

Forsyning Helsingør tjekker i år tilbageløbssikringer hos op mod 500 virksomheder.

Når svinebesætninger skal have vand til truget, et plejehjem skal have renset brugt plejeudstyr, eller når en virksomhed udvikler medicin eller lægemidler, så bliver der ikke bare brugt store mængder vand. Vandet bliver også ofte brugt på installationer, i kredsløb eller på måder, så der er risiko for forurening af drikkevandet. Faren ligger i mangelfuld eller utilstrækkelig brug af nødvendige tilbageløbssikringer. Derfor besøger Forsyning Helsingør i år op til 500 halvstore eller store virksomheder i kommunen for at tjekke og sikre, at der er styr på de såkaldte kontraventiler så beskidt vand, der er brugt og behandlet, ikke blandes sammen med drikkevand.

”Virksomhederne har været meget positive overfor at få besøg. For mange af dem er det nyt at høre, at der på deres anlæg eller bedrift kan være en risiko for, at beskidt brugsvand bliver suget ud i drikkevandsrørene. Langt de fleste virksomheder kan sagtens forstå, at de har et ansvar for at sikre, at drikkevandet forbliver rent – og ingen af dem ønsker at være årsag til, at borgerne i kommunen får forurenet drikkevand. Så de kan udmærket se fornuften i at investere nogle få tusinde kroner i den rette kontraventil”, siger Henrik Backe, produktionsleder i Vandafdelingen i Forsyning Helsingør.

Også bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, Per Tærsbøl, er glad for virksomhedernes positive reaktion:

”Rent drikkevand er en kerneydelse i Forsyning Helsingør. Derfor investerer vi hvert år både penge og arbejdskraft i at sikre kunderne vand af den bedste kvalitet. Det vil vi fortsat gøre i fremtiden, men vores arbejde bliver lettere, hvis vi kan løfte i flok, og hvis borgere og virksomheder bidrager aktivt med at sikre rent drikkevand. Jeg synes, at vores besøg på kommunens virksomheder viser, at der er vilje og forståelse for opgavens vigtighed blandt kommunens erhvervsliv. Det vil jeg gerne kvittere for,” udtaler bestyrelsesformanden.

Forureningen kan ske, hvis der fx forekommer trykfald i de store vandledninger, som så skaber et undertryk, der suger vandet fra tilkoblingsstederne – fx hos virksomheder, institutioner eller landbrug, hvor vandet ikke kun bliver brugt til drikkevand men også til brugsvand i produktion, rensning eller dyrehold. Med en sikring – fx en kontraventil - forhindres brugsvandet i at løbe tilbage i drikkevandsrøret.

Køgesagen gav skærpede regler
I Køge oplevede de, hvor galt det kan gå. Til næste år er det 10 år siden, at det lokale renseanlæg var skyld i en af de værste drikkevandsforureninger i nyere tid med over 200 syge borgere som resultat. Ved en fejl havde renseanlægget blandet renset spildevand sammen med drikkevand. Siden den gang er opmærksomheden og sikkerheden blevet skærpet hos landets vandværker, forsyningsselskaber – og hos myndighederne.

Ifølge bygningsreglementet så skal alle nye bygninger i dag have en tilbageløbssikring. Det samme gælder, hvis der er tale om væsentlige ændringer i vandinstallationerne – fx udskiftning af vandmålere. I Helsingør Kommune har de fleste private husstande fået opsat nye vandmålere de senere år – og i den forbindelse fået installeret kontraventiler.  Men ikke alle virksomheder har fået sikret mod tilbageløb. Ud af de godt 250 virksomhedsbesøg Forsyning Helsingør har gennemført indtil videre i år, har det været nødvendigt at indskærpe reglerne overfor godt 60 procent.

Forsyning Helsingør har selv sikret alle risikosteder i egne selskaber og ved egne renseanlæg med nødvendige tilbageløbssikringer. Der er endvidere afholdt informationsmøde for lokale VVS-folk om de skærpede regler.

Yderligere oplysninger:
Produktionsleder, Henrik Backe, tlf.: 40 40 52 23, hba@fh.dk
Bestyrelsesformand Per Tærsbøl, mobil: 2758 6305, per11@helsingor.dk


Om Forsyning Helsingør:
Forsyning Helsingør leverer el, varme samt vand og sørger for, at spildevand og affald kommer godt væk. Det er vores mål at levere ydelser af høj kvalitet og give vores kunderen rigtig god service. Forsyning Helsingør har fokus på miljø og innovation og arbejder målrettet på at skabe løsninger, der beskytter miljøet lokalt, nationalt og globalt.