Fjernvarmen er nøglen til en CO2-fri fremtid

Presse

Hvis du er tilsluttet fjernvarmen hos Forsyning Helsingør, er du allerede på vej mod en CO2-fri opvarmning derhjemme. Fjernvarmen spiller nemlig en nøglerolle i den nye Varmeplan Danmark 2010, der viser vejen for, hvordan opvarmningen i Danmark kan blive stort set CO2-fri i 2030.

Hvis du er tilsluttet fjernvarmen hos Forsyning Helsingør, er du allerede på vej mod en CO2-fri opvarmning derhjemme. Fjernvarmen spiller nemlig en nøglerolle i den nye Varmeplan Danmark 2010, der viser vejen for, hvordan opvarmningen i Danmark kan blive stort set CO2-fri i 2030.

Dagene er talte for oliefyr, naturgasfyr, elradiatorer og brændeovne, hvis Danmark skal følge regeringens målsætning om at gå over til 100 % vedvarende energi. Til gengæld skal fjernvarmen udbygges og udvikles, og på landet skal varmen primært komme fra varmepumper, solvarme og biomassefyr. Det er konklusionen i den nye Varmeplan Danmark 2010, som Rambøll og Aalborg Universitet har udarbejdet for Dansk Fjernvarme.

Mere fjernvarme giver mindre CO2
Varmeplanens konklusion kommer ikke bag på varmechef Steffen Agger, Forsyning Helsingør.

- Når fjernvarmen spiller så stor en rolle, skyldes det især tre forhold: I Danmark er vi intet mindre end verdensmestre i at udnytte energien i et samspil mellem el, fjernvarme, naturgas og affald. På værkerne er vi også kommet langt i indsatsen for at fyre med grønne, klimavenlige brændsler. Og endelig er rørene i jorden de samme, uanset hvordan vi vælger at varme vandet op. Så enhver forbedring på fjernvarmeværket kommer straks alle værkets forbrugere til gode, helt uden besvær og investeringer derhjemme, fortæller han.

I dag står fjernvarmen for ca. 50 % af rumopvarmningen herhjemme, så når fjernvarmen bliver grønnere, bliver Danmark grønnere. Derfor foreslår varmeplanen også, at fjernvarmen skal udbygges til mellem 63 og 70 %.

Mere biomasse- og jordvarme i fjernvarmen
Fjernvarme er imidlertid ikke bare fjernvarme. Der er stor forskel på, hvordan lokale værker producerer varmen, så der ligger også en stor opgave forude i at omlægge produktionen til klima- og miljøvenlige energiformer. Her er Forsyning Helsingør blandt de værker, som allerede har taget skridt ind i den CO2-fri tidsalder, med øget brug af træflis, affald og bioolie i produktionen.

Fremover vil yderligere initiativer bl.a. omkring biomasse og jordvarme (geotermi) blive iværksat i lokalområdet.

Helsingør Kommune kommer derved til at leve op til regeringens målsætning:

Varmeplan Danmark peger på flere vedvarende energiformer, der kan bidrage til det store regnestykke. For eksempel har Danmark i dag ca. 100.000 kvadratmeter solvarmeanlæg og deriblandt verdens største på Ærø. Men der skal meget mere til. Ifølge planen skal kapaciteten udbygges til 4 millioner kvadratmeter eller et område på størrelse med 550 fodboldbaner.

Planens analyser viser også, at fjernvarmen giver et effektivt samspil mellem vindkraft, overskudsvarme fra industrien, varmepumper, jordvarme og affaldsforbrænding.

Der er stadig mange nødder at knække
Hvis Danmark vælger at følge varmeplanen, har vi allerede skåret halvdelen af vores CO2-udslip væk i 2020. I 2030 vil vores opvarmning være stort set CO2-fri. Varmeplanen sætter også fingeren på nogle af de udfordringer, der venter. For eksempel skal kommunerne sætte massivt ind med strategisk energiplanlægning, lovgivning og bygningsreglement skal rettes til, og der skal skabes bedre vilkår for fjernkøling.

Helsingør Kommune har allerede i 2008 vedtaget en strategi for udbygning af fjernvarmenettet til alle bynære områder i kommunen inden 2023. Derved vil både Espergærde, Kvistgård, Ålsgårde, Hellebæk, samt de resterende dele af Helsingør og Snekkersten indenfor en kortere årrække blive tilbudt at skifte til CO2-neutral fjernvarme.

- Som varmeværk har vi også en stor udfordring i at få folk til at skifte fra olie- og naturgas til fjernvarme og varmepumper. Så resultaterne kommer ikke af sig selv, konstaterer varmechef Steffen Agger.

Flere lokale arbejdspladser
Varmeplanen lægger op til en massiv investering i den CO2-fri fremtid: 70 mia. kroner over 10 år. Men alligevel kan statskassen se frem til et plus på 2 mia. allerede efter det første år. Blandt andet fordi anlægsarbejderne vil sætte ekstra 7. - 8.000 mand i arbejde.

- Lokalt betyder det også flere arbejdspladser, hvis vi skal udvide vores forsyningsområde eller omlægge produktionen. Og med de noget ustabile konjunkturer i anlægsbranchen kan det vist kun være en god nyhed, vurderer varmechefen hos Forsyning Helsingør.

Set i det store perspektiv har varmeplanen den markante fordel, at den gør Danmark uafhængig af olie, kul og gas. Så det bliver ikke hverken Mellemøsten eller Rusland, der skal bestemme, hvad varmen må koste i Helsingør.

Yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Varmechef Steffen Agger, tlf. 4840 5180, sag@fh.dk

Læs evt. et resume af Varmeplan Danmark 2010 her.