Klimasikring af Helsingør bymidte

Presse

Forsyning Helsingør igang med at vedligeholde 4 store regnvandsudløb fra Helsingør bymidte

I den forløbne uge har man kunne se en dykkerpram ligge ved Scandlinies opmarchbane tæt på Helsingør Havn. Det er Forsyning Helsingør som er ved at vedligeholde 4 store regnvandsudløb fra Helsingør bymidte. ”Ledningerne fører regnvand og overløbsvand fra byen og ud til kysten, når det regner meget. Ledningerne har været halvt fyldt med sand og har derfor ikke den nødvendige kapacitet” fortæller Lars Winther fra Forsyning Helsingør, som er projektleder på opgaven.

Vedligeholdelsen af ledningerne er 2. fase af en større klimasikring af de to største udløb fra bymidten til havet. ”Udløbene ligger lavt og ved højvande har havvand kunne løbe baglæns og oversvømme, ikke bare rensningsanlægget, men faktisk en del af de lavest liggende huse i Helsingør by”, for tæller Martin Christensen, fra Rambøll, som er rådgiver på det aktuelle projekt. Han oplyser yderligere, at Forsyning Helsingør som kyst-forsyning har en stor opgave med at tilpasse udløbene i takt med at vandstanden forventes at stige de kommende år som følge af klimaændringerne.

1. fase i projektet kunne ses på Færgevej i oktober, hvor ledningerne blev gravet fri, og der blev monteret kontraklapper, som skal forhindre havvandet i at trænge baglæns op i regnvandssystemet.

Lasse Petersen fra Forsyning Helsingør, spildevandsteam fortæller ” Det har været en spændende opgave og en af vores mere komplicerede opgaver, fordi det dels er store rør, og dels har vi arbejdet lige midt i den gamle kystsikring”.

I de kommende år forventes Forsyning Helsingør ikke alene at skulle tilpasse til den højere vandstand i havet, men også tilpasse ledningerne i oplandet, da det dels vil regne mere, og da der fortsat vil ske en fortætning af boligområderne. ”Med flere hustage og flisebelagte områder vil vi ikke kunne fastholde det nuværende serviceniveau. Ledningernes kapacitet må enten sættes op, eller overfladevandet må tilbageholdes i højere grad end i dag, ellers får vi hyppigere oversvømmelser” fortæller Lars Winther, som desuden fortæller, at Forsyning Helsingør arbejder på en spildevandsstrategi, som bl.a. skal indeholde et afsnit om klimatilpasning og som bliver Forsyning Helsingørs bidrag til Helsingør Kommunes Klimaplan.

Fakta:

Stormen Bodil i 2013 gav en vandstand på 1,96 m højere end normalt. Den forventede vandstandsstigning frem mod 2100 ventes at blive 0,9 m.