Sparepærer er farlig affald - Helsingør med i pilotprojekt med indsamling af sparepærer

Presse

Alt for mange sparepærer ender i vores almindelige husholdningsaffald. Faktisk ender næsten halvdelen af de fire millioner sparepærer, der bliver brugt i Danmark om året, i vores almindelige husholdningsaffald. Det er et problem både for miljøet og i forhold til genanvendelse af knappe ressourcer.

Alt for mange sparepærer ender i vores almindelige husholdningsaffald. Faktisk ender næsten halvdelen af de fire millioner sparepærer, der bliver brugt i Danmark om året, i vores almindelige husholdningsaffald. Det er et problem både for miljøet og i forhold til genanvendelse af knappe ressourcer.

Derfor har Forsyning Helsingør besluttet at gå helhjertet ind i et pilotprojekt sammen med Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF) om at få indsamlet flere sparepærer i Hornbæk, Tikøb, Snekkersten og det sydlige Helsingør. Pilotprojektet går ud på, at skraldemændene indsamler sparepærerne via den daglige renovation i stedet for, at borgerne skal aflevere sparepærerne i sektionen med farligt affald på Skibstrup Affalscenter. ”Vi er gået med i pilotprojektet for at sikre borgerne et bedre miljø og samtidig for at styrke den miljøprofil, som kommunen i forvejen har. Derfor håber vi, at vi med dette tiltag kan indsamle flere sparepærer og undgå, at kviksølvet havner i fødekæderne, hvor det kan forvolde skade”, forklarer Lotte Wammen Rahbek, affaldsplanlægger i Forsyning Helsingør.

De ca. 3800 udvalgte husstande i Helsingør modtager i disse dage en pose til brugte sparepærer samt et klistermærke til skraldespandens låg med påmindelsen om, at: ”Sparepærer skal indsamles til genbrug!”

I Forsyning Helsingør var Lotte Wammen Rahbek straks med på idéen, da LWF præsenterede Forsyning Helsingør for deres forslag til en ny indsamlingsmetode: ”De brugte sparepærer skal håndteres som farligt affald, men har man kun en enkelt eller to brugte sparepærer, kan vejen til genbrugspladsen synes lang. Vi vil gerne gøre det så nemt som muligt for borgerne i Helsingør at bidrage til at skabe et bedre miljø og genanvendelse. Derfor afprøver vi nu konceptet i nogle områder i Helsingør for at se, om det har en positiv effekt på indsamlingen af sparepærer – har det det, kan man forestille sig, at vi kan rulle det ud i hele Helsingør”, fortæller Lotte Wammen Rahbek.

Svenskerne er meget bedre til at indsamle sparepærer!
Lige på den anden side af Sundet i Sverige, er det lykkedes myndighederne at indsamle omkring 90% af alle sparepærer. Så i den store nationale miljøkamp har Sverige vist, at de er bedre til at score miljø- og genanvendelsesmål. Men både Forsyning Helsingør og Lyskildebranchens Forening WEEE viser med dette projekt, at danskerne har tænkt sig at tage kampen op!

”I Danmark ender ca 1.800.000 sparepærer hvert år i køkkenaffaldet sammen med kartoffelskræl og mælkekartoner på trods af, at 90- 94% af en sparepære kan genanvendes”, forklarer administrerende direktør for LWF, Jan Bielefeldt. ”Som producenter påtager vi os det ansvar for at få genanvendt så meget som muligt, og med dette pilotprojekt ønsker vi at være med til at vise vejen for en større genanvendelsesprocent af de producerede pærer og dermed et mindre udslip af bl.a. kviksølv”, fortæller Jan Bielefeldt.

Sådan påvirker kviksølv miljø og mennesker
Kviksølv kan forårsage en række alvorlige skader på sundhed og miljø. Den måske alvorligste er skade på menneskers nervesystem allerede i fosterstadiet med en risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn. Undersøgelser har vist, at sådanne skader sandsynligvis finder sted selv ved meget lave koncentrationer af kviksølv. Undersøgelser i USA har vist, at op til 8% af en repræsentativ gruppe kvinder havde kviksølvkoncentrationer i blodet på niveauer, der ikke kan udelukkes at give sådanne skader på nyfødte.(Kilde: Miljøstyrelsen)

Om Forsyning Helsingør
Forsyning Helsingør leverer el, varme samt vand og sørger for, at spildevand og affald kommer godt væk. Det er vores mål at levere ydelser af høj kvalitet og give vores kun-der en rigtig god service. Forsyning Helsingør har fokus på miljø og innovation og ar-bejder målrettet på at skabe løsninger, der beskytter miljøet lokalt, nationalt og globalt.

Kontaktinformation
Forsyning Helsingør, affaldsplanlægger, Lotte Wammen Rahbek, lwr@fh.dk, 4840 5321
Lyskildebranchens WEEE Forening, administrerende direktør, Jan Bielefeldt, jb@lwf.nu, 403700705
Forsyning Helsingør, kommunikations- og presseansvarlig, Thomas Lungholt, tlu@fh.dk, 4840 5103