Spildevand skal blive til fjernvarme

Presse

Forsyning Helsingør igangsætter undersøgelse af varmepumper på Nordkystens Renseanlæg

Affald er en ressource – det har vi efterhånden fået ind under huden. Men at spildevand på et rensningsanlæg skulle være andet end et miljøproblem, der skal håndteres, det er noget nyt. Ikke desto mindre er det de tanker, som Forsyning Helsingør gør sig i øjeblikket. Varmen i det rensede spildevand skal via varmepumpe-teknologi omdannes til fjernvarme i Hornbæk-området.

Allerede i dag udvinder Forsyning Helsingør gas fra spildevandet på renseanlæggene i kommunen, og måske kan en del af kommunens varmeforbrug i fremtiden også komme fra spildevandet.

- Bestyrelsen har godkendt en indstilling fra Forsyning Helsingør om at undersøge potentialet for varmeindvinding fra renseanlæggene nærmere. Umiddelbart ser det ud til at være økonomisk rentabelt og teknisk muligt, men der er nogle yderligere undersøgelser – blandt andet omkring det juridiske – som skal foretages, før vi kan sige ja til et pilotprojekt på Nordkystens Renseanlæg, fortæller bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør Per Tærsbøl.

Varmeproduktionen fra spildevandet vil være C02-neutral og investeringen i varmepumper og fjernvarmeledninger på cirka 6 mio. kr. vil være tjent hjem i løbet af tre år.

- Der er en række uafklarede forhold, som skal klarlægges. Der skal søges om tilladelse til ledningsføring hos Naturstyrelsen, og der skal indgås en aftale med Hornbæk Fjernvarme om salg af varme. Men i udgangspunktet ser bestyrelsen meget positivt på muligheden, og hvis det bliver en succes på Nordkystens Renseanlæg, kan man meget vel forestille sig, at vi vil overføre modellen til de resterende to renseanlæg, siger Per Tærsbøl.

Forsyning Helsingør vil henover sommeren og efteråret arbejde videre med pilotprojektet, så bestyrelsen inden udgangen af 2014 kan træffe en endelig beslutning om projektet.

Om Forsyning Helsingør
Forsyning Helsingør leverer el, varme samt vand og sørger for, at spildevand og affald kommer godt væk. Det er vores mål at levere ydelser af høj kvalitet og give vores kunder en rigtig god service. Forsyning Helsingør har fokus på miljø og innovation og arbejder målrettet på at skabe løsninger, der beskytter miljøet lokalt, nationalt og globalt.

Kontaktinformation
Forsyning Helsingør, bestyrelsesformand, Per Tærsbøl, 2758 6305
Forsyning Helsingør, vandchef, Morten Timmermann, mti@fh.dk, 4840 5310
Forsyning Helsingør, kommunikations- og presseansvarlig, Thomas Lungholt, tlu@fh.dk, 4840 5103