Affaldssortering i bykernen: Standpladser i byrummet og beholdere i baggårdene

Affald

Forsyning Helsingør er klar med forslag til, hvordan borgerne i bykernen skal sortere affald.

none

Fremover vil det kun i helt særlige tilfælde være muligt at få afhentet sit affald i de gammelkendte sække.

Forsyning Helsingør har nu et forslag til, hvordan affaldssorteringen i bykernen i Helsingør tilrettelægges. Indsamlingen skal ske gennem beholdere i baggårdene og på 5 standspladser i bykernen med nedgravede affaldscontainere. Herved kan alle de 3.000 borgere i området få mulighed for at komme med i den nye affaldsordning med mere sortering ved husstanden.

Indsamlingen af det sorterede affald i den gamle bykerne er forbundet med en del udfordringer – fx pladsmangel, begrænsede adgangsforhold, æstetik, luftledninger og trafikale forhold. Derfor mener Forsyning Helsingør, at en kombinationsløsning med standpladser med nedgravede affaldsbeholdere i byrummet samt beholdere i de baggårde, hvor der er plads, er den bedste løsning.

”Når vi peger på en kombiløsning med både standpladser i byrummet og beholdere i baggårdene, så er det fordi, det er den løsningsmulighed, der giver den højeste genanvendelsesprocent af affaldet, den bedste service og den passer driftsmæssigt godt til den gamle bykerne. Og så er omkostninger rimelige”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og fortsætter:

”Samtidig giver vi med kombiløsningen borgerne mulighed for selv at være medbestemmende på, hvordan de skal aflevere, det affald de sorterer. Det var et ønske, der blev fremført på informationsmødet tidligere på året, og det har vi lyttet til.”

Helsingør Kommune skal godkende forslaget om affaldsindsamling i bykernen herunder at lokalisere standpladserne i byrummet.

Kombiløsning med frit valg
Forsyning Helsingørs lægger op til, at der for borgerne i bykernen er frit valg mellem brug af standplads med nedgravede løsninger eller brug af beholdere i baggårdene - i forhold til sortering af fraktionerne metal, plast og papir.

I forhold til rest- og madaffald vil der blive placeret affaldsbeholdere i baggårdene såfremt, der er plads, og adgangs forholdene tillader det.

De borgere, der ikke får beholdere i baggården til rest- og madaffald, skal i stedet bruge standpladser med nedgravede løsninger.  Standpladser med nedgravede løsninger til rest- og madaffald – samt glas, metal, plast og papir giver det bedste indsamlingsresultat, når de placeres med udgangspunkt i de konkrete fysiske og trafikale forhold samt affaldsteknisk viden om borgernes adfærd i forhold til brug af sorteringsløsninger i det offentlige rum. Herunder vigtigheden af ikke at skulle gå for langt fra bolig til standplads. Forslag til steder, der vil give god indsamling, er vist nedenfor.

Forslag til placeringszoner for standpladser
De foreslåede placeringszoner er:

  • Området v. Axeltorv
  • Området omkring Sct. Anna Gade og Rådhustorvet
  • Området v Strandgade og Toldkammeret
  • Området v. Stürups Plads
  • Området v. p-pladser på Jernbanevej 
kort_bykernen_med_mulige_placeringszoner.png

Fremover vil der kun i helt særlige tilfælde blive tilbudt afhentning af affald i de gammelkendte sække. Det skyldes både arbejdsmiljøhensyn samt, at opbevaring af madaffald ikke kan ske i sække.

Processen nu
Forslaget skal godkendes i byrådet. Dermed fastlægges hvordan borgerne skal sortere i bykernen. Derefter vil Forsyning Helsingør starte dialogen med ejerne om de konkrete baggårdsløsninger.

Den nye affaldsordning betyder, at alle borgere i Helsingør Kommune skal i gang med at sortere husholdningsaffaldet i fem fraktioner; plast, metal, papir/pap, rest- og madaffald. Første etape begyndte i februar 2020 for 1.700 rækkehuse eller etageboliger med fælles affaldsløsninger i Espergærde, Snekkersten og Kvistgård. Til efteråret er det planen at fortsætte udrulningen til resterende etageboliger og rækkehuse med fælles løsninger i kommunen.

Tidsplan
Tidspunktet for igangsætning af affaldssortering i bykernen afventer den politiske godkendelse i byrådet og afhænger af, hvordan den endelige løsning bliver. Indsamlingen vil i princippet kunne starte op ved de første husstande i efteråret 2020.

I foråret 2021 begynder sidste etape, der omhandler villa-, parcel- og rækkehuse med individuelle løsninger – samt sommerhuse.

Den nye affaldsordning har til formål at øge sorteringen og genanvendelsen af husholdningsaffald. I dag genanvendes ca. 33 procent af husholdningsaffaldet i Helsingør Kommune. Det nationale mål er 50 procent i 2022.

Læs mere om den nye affaldsordning.