Ekstraordinær stigning i affaldsgebyret på vej

Affald

Skal bruges til at afvikle gæld i Norfors – det fælleskommunale affaldsforbrændingsselskab i Nordsjælland.

affald til genanvendelse

Norfors - det fælleskommunale affaldsforbrændingsselskab - ønsker at sætte taksterne ekstraordinært op for affaldsforbrænding for at finansiere afviklingen af en gæld på 213 mio. kroner. Det vil betyde ekstraordinære – midlertidige - opkrævninger hos affaldskunderne i 2024 og 2025 i de fem ejerkommuner bag selskabet – herunder Helsingør Kommune.

Beslutningen er til politisk behandling i byrådene i de fem ejerkommuner. I Helsingør har sagen været på Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde mandag den 23. oktober og på Byrådsmøde den 30. oktober, hvor sagen blev godkendt. Først når alle fem byråd har godkendt sagen, er den ekstraordinære stigning i affaldsgebyret besluttet.

De forventede takststigninger har intet med driften af affaldsordningen i Forsyning Helsingør at gøre – og er ikke en beslutning taget af Forsyning Helsingør.

Det er Forsyning Helsingør, der på vegne af Helsingør Kommune indsamler kundernes affald, og der er pligt til at benytte Norfors’ anlæg i Hørsholm til afbrænding af restaffald. Når prisen for afbrændingen stiger, vil kundernes affaldstakst også skulle stige.  

I den politiske sag i Økonomi- og Erhvervsudvalget og i Byrådet lægges op til en ekstraordinær stigning i affaldsgebyret for husstandene i Helsingør Kommune på:

  • 2.000 kroner – ex. moms - i 2024 (2.500 kroner inkl. moms)
  • 500 kroner – ex moms - i 2025 (625 kroner inkl. moms)

I dag er prisen for en husstand på 3.572,5 kroner inkl. moms.

FAQ:

Hvorfor skal affaldskunderne betale mere de næste to år?

Den ekstraordinære stigning i affaldstaksterne i 2024 og 2025 har intet at gøre med den normale drift af affaldsområdet i Forsyning Helsingør – hvor vi indsamler husholdningsaffald og driver to genbrugspladser.

Den ekstraordinære stigning skal bruges til at afvikle den samlede affaldsrelaterede gæld på 213 mio. kroner i Norfors – inden affaldsforbrændingen skal udskilles i et særskilt selskab senest den 1. januar 2025, som følge af en lovændring.

Hvis du vil vide mere om baggrunden for ekstrabetalingerne, kan du se Norfors’ hjemmeside - www.norfors.dk

Hvornår bliver affaldskunderne opkrævet den ekstraordinære stigning?

Den ekstraordinære stigning vil blive fordelt på de fire aconto-opkrævninger på affald i 2024 og tilsvarende i 2025.

For 2024 er det en samlet årlig ekstraordinær stigning på 2.500 kroner inkl. moms

For 2025 er det en samlet årlig ekstraordinær stigning på 625 kroner inkl. moms

Første aconto-opkrævning i 2024 har forventelig betalingsfrist 1. marts.

Hvem har besluttet at kunderne skal opkræves et ekstraordinært affaldsgebyr i 2024 og 2025?

Det er en beslutning taget af ejerkommunerne i Norfors. Læs mere om Norfors.

Er det specielt dyrt at være affaldskunde i Forsyning Helsingør? Det er ikke mere end et par år siden Forsyning Helsingør satte affaldsgebyret op med over 700 kroner, som følge af den nye affaldsordning med mere sortering.

Affaldskunderne i Forsyning Helsingør betaler generelt ikke mere for at få hentet deres affald, end kunderne gør i det øvrige Nordsjælland. Faktisk ligger den nuværende affaldstakst på 3.572,5 kroner pænt i midten – måske i den lidt lavere ende sammenlignet med de andre kommuner.

Da Forsyning Helsingør satte affaldsgebyret op med ca. 700 kroner for et par år siden, var det for at kunne finansiere opstarten og driften af den nye affaldsordning med fx indkøb af nye renovationsbiler med dobbeltkammer og nye beholdere. De andre kommunale affaldsselskaber har også måtte opkræve ekstra via taksterne for at indføre den nye affaldsordning.