Farbare adgangsveje forudsætning for effektiv affaldssortering

Affald

Læserbrev bragt i Helsingør Dagblad den 28. marts.

adgangsvej og krav hertil

Af Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør

En del kunder har på Facebook ytret deres utilfredshed med de krav, Forsyning Helsingør stiller, til hvordan adgangsvejen hen til de nye affaldsbeholdere skal være. Det samme giver Lars Pedersen udtryk for i Helsingør Dagblad mandag den 22. marts. Jeg er ikke overrasket over, at nogle kunder hellere ville være disse krav foruden.

Men der er en årsag til, at adgangsvejen til beholderne skal være farbar og det er, at det skal være muligt at levere en effektiv affaldsordning til en rimelig pris. Derfor har Byrådet besluttet servicemål og funktionskrav - nedskrevet i affaldsregulativet – med beskrivelser af konkrete retningslinjer for plads og adgangsveje. Fx må affaldsbeholderne ikke stå længere væk end 20 meter fra skel, der skal være et fast eller stabilt underlag med fliser, og der må ikke være trapper eller stejle stigninger på over 10 procent.

Hvis vi ikke havde disse retningslinjer, så ville vores renovationsmedarbejdere skulle bruge langt mere tid på ruterne, og langt flere tekniske hjælpemidler skulle til for dagligt at hente de over 200 affaldsbeholdere pr. medarbejder, som ruterne er planlagt ud fra. Hjælpemidlerne er et krav fra Arbejdstilsynet for at undgå arbejdsskader. Det ville give en dyrere affaldsindsamling – og i sidste ende et højere affaldsgebyr. Mon der er opbakning til en højere pris? Det tvivler jeg på. Hvis vi ønsker en effektiv affaldsordning – så kan den ikke gennemføres uden krav til adgangsvejen, hvilket andre kommuner generelt også har indført.

Er det så noget, vi i Forsyning Helsingør er kommet med fra den ene dag til den anden? Nej, adgangskravene har eksisteret – nogenlunde uændret - de sidste ti år i affaldsregulativet. De er bare blevet endnu mere relevante nu med den nye affaldsordning, hvor sækken er fortid – og hvor affaldet er i beholdere på hjul, der skal kunne rulles hen til skraldebilen. Derfor har Forsyning Helsingør også kommunikeret disse retningslinjer ekstra aktivt siden september sidste år for at forberede husejerne på den nye virkelighed. Heldigvis viser vores foreløbige undersøgelser, at det kun er 3-5 procent af villaer, parcel- eller rækkehuse, der vil have behov for at justere deres nuværende adgangsvej eller indgå en aftale med Forsyning Helsingør om selv at køre beholderen ud til skel.