Gadelys skal være sikkert, trygt og klimavenligt

Gadelys

Borgerne i Helsingør Kommune er gode til at melde ind til Forsyning Helsingør, når der er fejl på lysmaster og gadelamper.

none


Hver dag kører ansatte i Forsyning Helsingør rundt og servicerer og vedligeholder godt 14.000 lamper i Helsingør Kommune. En stor del af arbejdet er planlagt på forhånd i forprogrammerede vedligeholdelsesplaner, men punktvise og pludseligt opståede fejl og defekter kan ikke planlægges. Derfor er medarbejderne i gadelysselskabet afhængige af hjælp fra borgerne til at spotte, hvor der skal skiftes en pære eller en lampe.

På Forsyning Helsingørs hjemmeside under Selvbetjening og via app’en Dit Gadelys kan borgerne indmelde fejl helt ned på den enkelte lysmast eller gadelampe. Og det er borgerne i Helsingør Kommune rigtig gode til. I 2019 blev der indberettet i alt 1397 fejl på konkrete lyspunkter.

Formand glad for hjælpen
”Vi er rigtig glade for, at borgerne i kommunen er så flittige til at indmelde fejl på gadelyset. Med deres hjælp bliver det muligt for os at supplere den forprogrammerede vedligeholdelsesplan, så vi kan få nyt lys i lamper og pærer så hurtigt som muligt”, fortæller bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, Jens Bertram, og fortsætter:

”Det er vigtigt, at have et højt serviceniveau på gadelyset. Fodgængere, cyklister og øvrige trafikanter skal kunne færdes i et miljø med en tryg og sikker belysning, hvad enten det er i byrummet eller i landområderne. Samtidig arbejder vi på at gøre gadebelysningen mere klimavenlig ved løbende at skifte til LED-armaturer, der bruger mindre energi og holder længere.”

Mere LED på vej
Udskiftningen af gamle armaturer til LED sker i så stort et omfang, det kan lade sig gøre - inden for årsbudgettet. Ved udgangen af 2019 udgør andelen af LED i det samlede gadelysanlæg cirka 20 procent. Udskiftningen i 2019 hen i mod mere LED er i særlig grad sket på kommunens stisystemer men også en række store veje har fået LED-belysning – det gælder blandt andet Klostermosevej i Snekkersten samt Hovvej i Espergærde. Desuden blev en stor serie på omkring 2.000 gadelamper udskiftet sidste år med nye lyskilder, der kan holde op til syv år.

I 2020 bliver der på 12 udvalgte veje skiftet i alt 300 armaturer med stort energiforbrug til nye LED-armaturer. Desuden planlægges helt ny LED-belysning langs ”Ringvejen” rundt om centrum i Helsingør – dvs. Trækbanen, I.L. Tvedes Vej og Stationsvej.

Planlægningen af LED-udskiftning, vedligeholdelsen og renoveringsopgaver sker i tæt samarbejde med Helsingør Kommune.

Sveasøjlen klar til befrielsesdagen
I et særligt projekt testes der nye lysstriber i LED på Sveasøjlen ved Blomstertorvet i Helsingør. Søjlen skal være klar til 75-året for befrielsen, der markeres om aftenen den 4. maj, og lyset i søjlen skal være klart nok til, at det kan ses i Sverige – men samtidig må det ikke genere brugerne af torvet.