Her er de nye affaldsøer i Helsingør Bymidte

Affald

Byråd beslutter placering af seks affaldsøer som supplement til beholdere i baggårdene.

skraldemænd henter affaldssække i bymidten

Snart er affaldssækken fortid. Fremover skal beboerne i Helsingør Bymidte sortere affaldet i beholdere i baggårdene og/eller i seks nedgravede affaldsøer.

Byrådet i Helsingør Kommune besluttede mandag den 21. december, hvor man ønsker placeringen af seks affaldsøer i Helsingør Bymidte, så beboerne kan aflevere sorteret affald i nedgravede containere. Affaldsøerne skal supplere de nye beholdere, der kommer i baggårdene. Dermed ligger rammerne for løsningen for den nye affaldssorteringen i bymidten fast.

”Nu har vi en god løsning på, hvordan alle beboerne i bymidten skal sortere affaldet fremover. Det har ikke været nogen nem opgave, for den gamle bymidte med snævre gader og smalle porte udgør i sig selv en praktisk udfordring, og der har også været mange andre hensyn at tage i placeringen af affaldsøerne – fx i forhold til naboer, detailhandel og restauranter”, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og fortsætter:

”Kombiløsningen med beholdere i baggårdene og affaldsøer på udvalgte steder giver den højeste genanvendelsesprocent af affaldet, den bedste service og så passer den godt driftsmæssigt i forhold til den gamle bymidte i Helsingør. Samtidig er det en løsning, der økonomisk set er rimelig og dermed påføres Forsyning Helsingør – og i sidste ende kunderne - ikke højere omkostninger end nødvendigt”. 

Delvis frit valg
Der er ca. 1.400 husstande i Helsingør Bymidte, og de skal – ligesom alle andre borgere i kommunen – kobles på den nye affaldsordning med mere sortering ved husstanden. Det betyder, at alle fremover skal sortere affaldet i plast, metal, pap/papir, madaffald og restaffald.

For husstandene i bymidten bliver der frit valg mellem brug af affaldsøerne med nedgravede løsninger og nye beholdere i baggårdene – i forhold til sortering af fraktionerne plast, metal og papir. I forhold til madaffald og restaffald vil der blive placeret beholdere i baggårdene – såfremt der er plads og adgangsforholdene tillader det.

Erhverv kan desuden benytte ordningen, hvis de har affald som i art og mængde svarer til husholdningsaffald.

De seks affaldsøer med nedgravede containere ønskes placeret som vist på kortet:

Kort over affaldsøer i Helsingør bymidte

Affaldsøerne ønskes placeret ved:

  • Rådhustorvet
  • Jernbanevej
  • Stürups Plads – nordlig placering
  • Ankerbakken
  • Kvicklys parkeringsplads
  • Allégade

Pladserne ved Jernbanevej og Allégade vil blive lidt større end de øvrige, så der på sigt bliver mulighed for flere affaldsfraktioner.

Dialog med ejendoms- og boligejere
Med den seneste beslutning i Byrådet kan Forsyning Helsingør begynde arbejdet med at få myndighedsgodkendelser, udbyde opgaven med at grave de seks affaldsøer ned samt indkøbe materiel og senere igangsætte anlægsarbejdet.  

Sideløbende forberedes placeringen af nye affaldsbeholdere i baggårdene. Forsyning Helsingør har i løbet af december sendt dialogbreve ud til ca. 400 ejendoms- og boligejere i bymidten, så der i fællesskab kan findes løsninger, der passer til de enkelte baggårde.

De nuværende sækkeløsninger udfases med den nye affaldsordning, idet der fremover kommer nationale krav om, at affald skal indsamles i et fast materiel.

Ordningerne er designet så de kan udvides til også at omfatte fraktionerne fra den seneste landspolitiske aftale om en grøn affaldssektor – hvilket blandt andet betyder indsamling af tekstiler, kartoner og farligt affald.

Den nye affaldsordning med mere sortering ved husstanden – samt etableringen af en ny bynær genbrugsplads på Energivej i Helsingør – skal være med til at sikre mere genanvendelse af affaldet i kommunen. Målet er 50 procent i 2022.  I 2019 var tallet 33 procent.