Individuel afregning for ejendomme med flere boligenheder

Vand

Bestyrelsen godkender ny standardaftale, der ensretter administrationspraksis.

etageboliger

En ny standardaftale ligger nu klar til ejendomme med mindst to udlejnings- eller andelslejligheder, der ønsker at afregne forbruget af vand og afledningen af spildevand individuelt for beboerne. Det sker efter ønske fra bestyrelsen i de to vandselskaber – Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S.

Med standardaftalen for individuel afregning bliver det tydeliggjort, at ejendomme med flere udlejnings- eller andelslejligheder kan overgå til individuel afregning af beboerne, såfremt det ønskes, også selvom vandregulativet og betalingsvedtægterne for spildevandsanlæg fastsætter, at afregningen som udgangspunkt påhviler ejeren af ejendommen.

I standardaftalen nævnes en række betingelser, der skal være opfyldt, for at ejendommen kan vælge individuel afregning. Herunder:

  • Beslutning om at overgå fra fælles til individuel afregning skal være truffet i henhold til de regler, der gælder for ejendommen/boligforeningen/andelsforeningen med virkning for alle boligenheder på ejendommen under ét eller for alle enheder i en klart adskilt del af ejendommen, fx en boligafdeling, under ét.
  • Den enkelte boligenheds samlede forbrug af koldt og varmt vand skal kunne måles med én måler. Målerne stilles til rådighed af Forsyning Helsingør og forbliver Forsyning Helsingørs ejendom.
  • Den enkelte boligenhed skal være forsynet med én selvstændig vandledning, og der skal være en fungerende stophane uden for hver boligenhed.
  • Hvis Forsyning Helsingør stiller krav herom, skal der etableres en hovedmåler for ejendommen, som viser ejendommens samlede vandforbrug. Det muliggør, at fællesforbrug og vandspild, som de enkelte boligenheder ikke hæfter for, kan afregnes over for ejeren af ejendommen.

Når aftalen om individuel afregning er indgået, afregnes vand og spildevand direkte over for de enkelte beboere, og det er udelukkende den enkelte beboer, der hæfter for vandforbruget i sin egen lejlighed.  Ejeren af ejendommen hæfter dog fortsat for betalingen for spildevand (vandafledningsbidraget), hvis beboeren ikke betaler dette.  

Find standardaftalen her.