Ja tak - til småt pap sammen med papir

Affald

Nu må du gerne komme småt pap i alle typer papirbeholdere og offentlige kuber til papir.

småt pap og papir

Fremover skal det være nemmere for kunder at komme af med småt pap. Derfor kan kunder – i fx store etagebyggerier eller boliggårde – nu komme småt pap i deres fælles affaldsbeholdere til papir. Samtidig bliver det også muligt at komme småt pap i de mange offentlige papirkuber, der er placeret rundt om i Helsingør Kommune. Dermed bliver der mere ensartede sorteringsmuligheder i kommunen, hvor mange kunder i villaer, parcelhuse, rækkehuse eller visse former for etagebebyggelse allerede har egne beholdere til småt pap og papir.

affaldsbeholder på hjul til papir og småt pap
Mange kunder har allerede idag egen affaldsbeholder, hvor det er muligt at sortere småt pap sammen med papir. Nu får alle kunder den samme mulighed.

Hvad er småt pap?
Pap, der skal sorteres sammen med papir, må ikke være for stort. Typisk vil der være tale om skotøjsæsker, paprør fra køkkenrulle og toiletpapir, æsker fra morgenmadsprodukter og æggebakker. Det er vigtigt, at pappet er rent og tørt – og det kan være nødvendigt at folde det sammen eller rive det over i mindre stykker, så det passer til indstikket i beholder eller kube. Hvis pappet bliver vådt, skal det i restaffald. Større stykker pap skal fortsat afleveres på genbrugspladsen på Skibstrup Affaldscenter eller den nye genbrugsplads, der åbner i løbet af august, da store stykker pap vil sætte sig fast i beholderne og forhindre indkast og/eller tømning.

Pap og papir bliver genanvendt
Når papir og småt pap er blevet hentet, køres det efterfølgende til et anlæg i Brøndby, hvor det bliver sorteret, kvalitetskontrolleret og presset til baller og afsat til certificerede og miljøgodkendte anlæg. Herefter kan det blive til nye produkter – fx igen til papir og pap eller æggebakker. Indtægterne fra afsætning af papir og småt pap er med til, at Forsyning Helsingør kan fastholde attraktive kundepriser på affaldsindsamlingen.

Omplacering af papirkuber
Flere af de nuværende papirkuber er i dag placeret i områder, hvor der ikke længere er behov for dem. Dette skyldes, at de omkringliggende husstande allerede har fået deres egen papir- og papbeholdere eller vil få det. Derfor vil papirkuberne i disse områder blive fjernet og omplaceret, og nogle af dem kan bruges andre steder i kommunen. Der er i alt 160 papirkuber i kommunen.

Placeringerne af papir-og glaskuber kan ses her.

papirkube
Mange offentlige kuber til papir og småt pap er placeret sammen med kuber til glas.

Alle landets kommuner er underlagt nationale krav om indsamling af husholdningsaffaldet i 10 fraktioner fra 2023. Fraktionerne er:

  • Madaffald
  • Papir
  • Pap
  • Glas
  • Metal
  • Mad- og drikkekartoner
  • Farligt affald
  • Tekstiler (juli 2023)
  • Restaffald