Klar til mere affaldssortering

Affald

Vores nye affaldsordning i Helsingør Kommune er gearet til at kunne rumme flere krav som følge af den nye politiske aftale om en grøn affaldssektor.

none


Den nye politiske aftale på Christiansborg om en grøn affaldssektor betyder bl.a., at alle danskere skal sortere husholdningsaffald i 10 forskellige fraktioner, således at mere affald bliver genanvendt og CO2-udledningen reduceres. Forsyning Helsingør er allerede i gang med at rulle en ny affaldsordning ud til kunderne, som betyder, at alle husstande skal sortere i fraktionerne; plast, metal, madaffald og restaffald, udover eksisterende glas- og papirordning. Med den nye politiske aftale skal danskerne desuden til at sortere i fraktionerne tekstil, drikke- og fødevarekartonner, pap (udvidelse af ordning) samt farligt affald (udvidelse af ordning). Ifølge aftalen skal indsamlingen foregå husstandsnært.

Det er Forsyning Helsingørs vurdering, at den nye affaldsordning, der er ved at blive rullet ud, med justeringer og få tilføjelser kan rumme de nye nationale krav.

”Vi er gearet til at kunne sortere endnu mere. Med det indsamlingssystem vi ruller ud nu til alle husstande i kommunen, er vi allerede godt i gang. Oven i det kan vi desuden etablere ordninger for de andre nye fraktioner, så vi står godt rustet til de fremtidige krav”, forklarer bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, Jens Bertram, der samtidig sender et vigtigt signal til alle husejere:

”Vi har allerede besluttet, at alle enfamilieboliger og mange rækkehuse fremover får tre affaldsbeholdere. Det har vi ingen planer om at ændre på. Forhåbentlig kan vi i højere grad benytte kuber i nærheden af husstanden, som vi fx gør det i dag med indsamling af glas”.  

Bekendtgørelse på vej fra Miljøstyrelsen
Endnu fremgår de konkrete krav til indsamlingsformen ikke af den nye politiske aftale. Det forventes, at Miljøstyrelsen udsender en bekendtgørelse om dette senere på året. Men i aftaleteksten er der lagt op til fleksible løsninger, der kan tilpasses konkrete lokale forhold, boligtyper og mulighed for kombineret indsamling.

Det er Forsyning Helsingørs vurdering, at indsamlingen af de 10 affaldsfraktioner i hovedtræk vil kunne gennemføres således:

  • Metal/plast, mad-/restaffald og papir/pap vil blive indsamlet ved enfamilieboliger i bl.a. nye dobbeltkammerbeholdere, der er bestilt. Etageboliger og rækkehuse med fælles affaldsløsninger er allerede ved at få beholdere til disse fraktioner. For bykernen i Helsingør er foreslået en kombiløsning med beholdere i baggårdene, hvor det er muligt – samt standpladser i byen med nedgravede beholdere.
  • Glas – her vil vi formentlig kunne fortsætte med de nuværende kuber placeret 170 forskellige steder
  • Farligt affald – har allerede en løsning til enfamilieboliger, hvor batterier og småt elektronik kan afleveres i pose oven på affaldsbeholder – ordning vil kunne udbygges til andre typer farligt affald. Mange etageboliger har i dag små lokale genbrugspladser, der håndterer farligt affald. 4.000 boliger mangler løsning.
  • Drikke- og fødevarekartonner –afhængig af den kommende bekendtgørelse.
  • Tekstiler – kan måske klares med poser til afhentning på husstanden

Læs mere om Forsyning Helsingørs nye affaldssordning.