Kunder tager godt imod nye sorteringskrav

Affald

Forsyning Helsingør har gennemført 2. etape af den nye affaldsordning med mere sortering.

none

En ny standplads til nye affaldsbeholdere er etableret ved Andelsboligforeningen Hammergården i Hellebæk.

Siden slutningen af oktober er 4.000 etageboliger eller rækkehuse med fælles affaldsløsninger kommet med på listen over husstande, hvor affaldet skal sorteres i flere forskellige fraktioner. Dermed er der lige nu over 6.000 husstande, der er med på sorteringsbølgen. Udrulningen af den seneste etape af den nye affaldsordning er dermed afsluttet.

”Vi synes overordnet, det er gået godt. Det er klart, at der kan være nogle indkøringsvanskeligheder, og kunderne skal lige bruge lidt tid på at vænne sig til nye måder at sortere på og nye afhentningsfrekvenser. Det er helt naturligt. Men tilbagemeldingen er, at det fungerer, og kunderne virker også glade for at komme i gang med sorteringen”, fortæller Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder i Affald & Ressourcer i Forsyning Helsingør, og forklarer, at der stadig kan være dialog med kunder, der ikke har sikret adgangsveje med fast underlag eller kunder, der har valgt for lidt materiel eller ønsker større beholdere.

Beboere hjælpes med sorteringsvejledning og tips
For de godt 6.000 husstande, der nu er med på sorteringsbølgen, betyder den nye ordning, at de skal til at sortere i fem fraktioner; plast, metal, papir/pap, madaffald og restaffald. Alle beboere har forinden fået hjælp til sorteringen via sorteringsvejledninger og sorteringstips.  Da der er tale om etageboliger eller rækkehuse med fælles affaldsløsninger, har de fået nye affaldsbeholdere til hver af de fem fraktioner - i antal og størrelser, der tager udgangspunkt i, hvor mange der bor i ejendommen eller boligforeningen.

Tømningsfrekvenserne ændres for alle, så de flugter med det nye behov og beholdernes størrelse. Fx tømmes mad- og restaffaldet hver 14. dag – mens plast og metal hentes hver 4. uge. Samlet set betyder det også mindre kørsel med skraldebiler rundt om i kommunen.

Samarbejde om standpladser
Forsyning Helsingør har været i dialog med mange ejer- og boligforeninger forinden om etableringen af fælles affaldsløsninger på standpladser, der passer til det konkrete behov og kravene til afhentning – fx i forhold til plads til renovationsvogne.

”Vores medarbejdere har været i dialog med ejer- og boligforeninger i forhold til, hvor mange beholdere, de skulle have og hvilke størrelser, der var behov for. Samtidig har vi informeret om kravene i forhold til adgangsvej og standpladser, så vi fremover kan levere den rette service. Ejer- og boligforeningerne har så lavet skitser og valgt den indretning, de gerne vil have i forhold til omgivelserne”, siger Jette Skaarup Justesen.

Næste store etape til foråret 2021
Næste store etape i den nye affaldsordning med mere sortering bliver udrulningen af nye beholdere til beboerne i villaer, parcelhuse og rækkehuse med individuelle løsninger. Det bliver til foråret 2021.

Inden jul forventes den politiske beslutning at være på plads i forhold til løsningen i bykernen i Helsingør. Her skal politikerne i Byrådet beslutte placeringen af en række nedgravede affaldsøer – som supplement til beholdere i baggårdene.

Mere sortering og genanvendelse er med til at understøtte FN’s verdensmål nummer 11 – Bæredygtige byer og lokalsamfund – samt nummer 12 – Ansvarligt forbrug og produktion.

11_-_baeredygtige_byer_og_lokalsamfund.png
12_-_ansvarligt_forbrug_og_produktion.jpg


Læs mere om den nye affaldsordning.