Ny affaldsordning: Sorteringslysten er i top

Affald

Mængderne af sorteret plast, metal og madaffald til genanvendelse er vokset betydeligt efter villaer, parcel- og rækkehuse er begyndt at sortere husholdningsaffaldet.

madaffald sorteres i køkkenet

Det begynder nu for alvor at blive tydeligt, at flere af kommunens borgere er kommet med på sorteringsbølgen. Her i foråret fik 15.000 villaer, parcel- og rækkehuse nye affaldsbeholdere og begyndte at sortere husholdningsaffaldet. Dermed er små 22.000 husstande nu i gang med sorteringen, og det begynder at kunne ses i statistikkerne.

Således steg de indsamlede mængder til sorteringen betydeligt fra januar til og med maj 2021, hvor den nye affaldsordning var færdigudrullet til villaer, parcel og rækkehuse med individuelle løsninger.

  • De indsamlede mængder af plast steg med 370 procent fra 10 tons til 47 tons.
  • Metal steg fra omkring 1 tons til 27 tons.
  • Mængden af indsamlet madaffald steg også betydeligt fra 53 tons i januar til 284 tons i maj – svarende til en stigning på 435 procent.
Der er god grund til at kippe med klaphatten over den lokale sorteringslyst
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Det er skønt at se, at der bliver sorteret så meget ude i de enkelte husstande. Det er flot og vidner om, at borgerne har taget affaldssorteringen til sig. Der er god grund til at kippe med klaphatten over den lokale sorteringslyst”, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Godt for miljø og klima
Sortering af husholdningsaffaldet er en af de indsatser, der skal sikre, at vi når målet i kommunens Ressource- og Affaldsplan om, at 50 procent af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2022. Sidste år blev 34 procent genanvendt.

Jo mere, der bliver sorteret - jo mere, kan der genanvendes.
Jens Bertram, bestyrelsesformand


”Vi er på rette spor, og de nye tal er godt nyt for miljøet. Jo mere, der bliver sorteret - jo mere, kan der genanvendes. Og dermed sparer vi både energi og dyrebare naturressourcer”, forklarer Jens Bertram.

Tallene for de indsamlede mængder papir – som de fleste har haft en beholder til, inden den nye affaldsordning blev rullet ud - er nogenlunde stabile. Til gengæld er mængden af restaffald, der bliver sendt til forbrænding, faldet med 29 procent fra 1.278 tons i januar til 907 tons i maj.

Se hvordan de forskellige fraktioner bliver genanvendt.

Folkeskoler og rækkehuse
2/3 af alle 32.000 husstande i Helsingør Kommune er begyndt at sortere husholdningsaffaldet efter den nye affaldsordning. Og udrulningen fortsætter både i år og til næste år til de resterende husstande og institutioner. Inden skolestart bliver de sidste otte af kommunes folkeskoler samt ca. 350 etageboliger hos Boliggården koblet på den nye affaldsordning, og til efteråret skal ca. 600 husstande i rækkehuse og tæt/lav-bebyggelse i gang med at sortere.

Beboerne i de 1.400 husstande i bymidten i Helsingør får en helt særlig løsning med en kombination af beholdere i baggårdene, hvor det er muligt – samt seks nedgravede affaldsøer placeret rundt om i bymidten. Kommunen har nu færdiggjort for-godkendelserne til affaldsøerne, og Forsyning Helsingør kan derfor snart sende opgaven i udbud. Løsningen for bymidten forventes etableret i 2022.

Endnu mangler en del store etageboliger at komme med på sorteringsbølgen. Der har været løbende dialog med ejer- og boligforeninger om udformning og timing af konkrete løsninger. Der er stadig ca. 7.000 etageboliger tilbage. Disse forventes løbende af få sorteringsløsninger i 2021 og 2022.

Endelig arbejdes der på løsninger til øvrige husstande og institutioner i kommunen.