Snart skal Helsingør bymidte i gang med affaldssortering

Affald

Beboere skal enten bruge egne beholdere i baggårde eller nedgravede affaldsbeholdere i byrummet.

Affaldsø

Fiolgade i Helsingør bymidte er blandt de fem steder i byen, hvor der etableres en affaldsø til affaldssortering. 

Fra uge 5 i januar 2024 skal de godt 1.400 husstande i Helsingør bymidte sortere madaffald, plast/mad- og drikkekartoner, metal, papir/pap og restaffald. Godt halvdelen af husstandene og nogle mindre erhverv i bymidten vil få egne beholdere i baggårde til det sorterede affald. Den anden halvdel – og dertil resten af de mindre erhverv – skal bruge en affaldsø med nedgravede affaldsbeholdere. Alle husstande har på forhånd fået e-boksbrev om udrulningen, hvor de samtidig kan finde information om, hvilken affaldsløsning, der kommer på netop deres adresse.

Det er godt for både klimaet og miljøet, for husholdningsaffaldet indeholder mange ressourcer, som kan genanvendes.
Jens Bertram, bestyrelsesformand.

”Det glæder mig, at vi i starten af det nye år kan udvide den nye affaldsordning med mere sortering til bymidten. Med udrulningen til bymidten har vi stort set alle husstande i kommunen med på sorteringsbølgen. Det er godt for både klimaet og miljøet, for husholdningsaffaldet indeholder mange ressourcer, som kan genanvendes”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Kombiløsning med affaldsøer i byrummet og beholdere i baggårde         
Indsamlingen af det sorterede affald i middelalderbyen er forbundet med udfordringer, fx pladsmangel og vanskelige adgangsforhold for renovationsmedarbejderne. Derfor blev det besluttet af byrådet i 2020, at løsningen skulle være en kombination af beholdere i baggårde – hvor der er plads og passende adgangsforhold – og fem affaldsøer fordelt rundt omkring i bymidten.

Affalsøer placering
De fem affaldsøer bliver placeret ved Rådhustorvet, Fiolgade, Allégade, Jernbanevej og Stürups Plads.

Alle affaldsøer består af en række nedgravede affaldsbeholdere til madaffald, restaffald, plast/mad- og drikkekartoner, metal og papir/pap - samt glas. Fire af affaldsøerne er netop åbnet, mens byggeriet af den femte og sidste affaldsø ved Rådhustorvet er forsinket grundet arkæologiske fund.

Beboerne i bymidten er velkomne til at tyvstarte brugen af de fire øvrige affaldsøer. Grønne poser til madaffaldet kan hentes gratis hos Føtex i Helsingør Bycenter, Kvickly i Stjernegade, Biblioteket på Kulturværftet og i Toldkammeret. 

For husstande, der får egne beholdere i baggården, vil disse blive leveret fra den 2. januar og ca. to uger frem. De bliver tømt for første gang i uge 5 – de nuværende beholdere tømmes den sidste gang i uge 4.

Startpakke med sorteringsvejledning
Alle husstande vil inden den 29. januar 2024 modtage en lille startpakke, der indeholder detaljeret sorteringsvejledning, gode tips om indretning i hjemmet samt en særlig køkkenkurv til madaffald og madaffaldsposer af genbrugsplast.

Med startpakken håber vi at kunne hjælpe beboerne i bymidten med at komme godt i gang med deres nye sorteringsvaner.
Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder.

Med startpakken håber vi at kunne hjælpe beboerne i bymidten med at komme godt i gang med deres nye sorteringsvaner. Det er nemlig vigtigt, at beboerne ved, hvordan de sorterer deres affald korrekt, så de fra starten får en positiv oplevelse med affaldssortering”, fortæller Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder i Affald og Ressourcer.

Mere information på hjemmesiden
På Forsyning Helsingørs hjemmeside vil der være et særligt website, hvor alle beboere i bymidten  kan finde yderligere information om udrulningen af affaldsordningen. Fx kan den enkelte husstand gå ind og se, hvilken affaldsløsning der er planlagt på ens adresse, bestille afhentning af gamle affaldsbeholdere og stativer samt læse om, hvor på matriklen at man skal placere egne affaldsbeholdere.

Vi opfordrer også kunderne til at følge med på Forsyning Helsingørs Facebook-side, hvor der løbende informeres om korrekt sortering og fortælles hvordan fx bananskralder, mælkekartoner eller metaldåser bliver genanvendt.