Stor klimagevinst ved affaldssortering

Affald

Nu kan kunderne følge med i, hvor meget CO2 de sparer klimaet for, når de sorterer husholdningsaffaldet.

madaffald

Når shampooflasken, metaldåsen eller kartoffelskrællerne sorteres til genanvendelse i stedet for at blive sendt til et forbrændingsanlæg, bidrager det positivt til miljøet og klimaet i kraft af CO2-besparelser. Det kan ses på Forsyning Helsingørs nye hjemmeside, der viser klimaeffekterne ved håndtering af husholdningsaffald i Helsingør Kommune.

Klimaeffekterne giver en indikation på, hvor meget CO2 vi enten belaster eller sparer miljøet for, når vi genanvender eller energiudnytter vores husholdningsaffald. Fx viser beregningerne, at kundernes sortering af glas, metal, madaffald, plast, pap, papir samt mad- og drikkekartoner i 2023 gav en samlet CO2-besparelse på 828 tons CO2 i kommunen – efter at CO2-udledningerne ved forbrænding af restaffaldet er trukket fra.

Nu kan vi tydelig og klart vise kunderne, at sortering af husholdningsaffaldet nytter og giver en konkret og markant klimagevinst.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

"Nu kan vi tydelig og klart vise kunderne, at sortering af husholdningsaffaldet nytter og giver en konkret og markant klimagevinst. Det er altså ikke lige meget om fx glas, papir eller plast bliver sorteret korrekt. Og havde det ikke været for afbrænding af restaffaldet ville den samlede CO2-besparelse være endnu større”, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand.

Udover at vise den årlige og månedlige CO2-besparelse ved håndtering af den samlet mængde husholdningsaffald, kan borgerne også se, hvor meget den enkelte genanvendelige affaldstype –  fx madaffald, metal, plast og papir – reducerer den årlige og månedlige CO2-udledning med.

Hjemmeside skal motivere kunderne
Når vi sorterer vores husholdningsaffald, kan de genanvendelige materialer i affaldet bruges til at lave nye produkter. Det betyder samtidig, at vi sparer CO2-udledningen fra nyproduktion og udvinding af nye råstoffer. På den måde har affaldssortering en positiv klimaeffekt – og det er netop, hvad den nye hjemmeside skal illustrere, forklarer Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder i Affald & Ressourcer:

Med den nye hjemmeside giver vi kunderne et bedre indblik i, hvor stor effekt det har på klimaet og miljøet, at de sorterer deres affald.
Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder i Affald & Ressourcer

”Vi vil gerne vise kunderne, at affaldssortering nytter. Med den nye hjemmeside giver vi kunderne et bedre indblik i, hvor stor effekt det har på klimaet og miljøet, at de sorterer deres affald. Klimaeffekterne bliver opdateret en gang om måneden, så kunderne kan følge udviklingen. På den måde er det håbet, at hjemmesiden kan være med til at motivere kunderne til i endnu højere grad at sortere deres husholdningsaffald, når de kan se, at affaldssortering faktisk gør en forskel”. 

Størst klimagevinst ved sortering af glas
Ser man på de enkelte genanvendelige affaldstyper, er det håndteringen af glas og dernæst papir, madaffald og metal, der har givet de største CO2-besparelser i 2023. Glas, fordi det vejer meget, og fordi klimgevinsten pr. ton er meget stor. Papir og metal, fordi klimagevinsten pr. ton er meget stor, selvom mængderne i tons er mindre i forhold til andre fraktioner som fx madaffald.

Ved blot at sortere deres brugte glas har kunderne i Helsingør Kommune sparet miljøet for 704 tons CO2. Det svarer til ca. 54 danskers årlige CO2-forbrug eller CO2-udledningen fra næsten 10.000 ture fra Helsingør til Skagen i en benzinbil.

Mere affaldssortering mindsker CO2-udledningen
Da de første villaer, parcel- og rækkehuse i Helsingør Kommune begyndte at sortere deres husholdningsaffald i 2021, kunne det for alvor ses i CO2-regnskabet, der gik i plus. Siden da er CO2-besparelsen steget år efter år, idet flere af kommunens husstande er kommet med på sorteringsbølgen.

klimaeffekter
CO2 -besparelsen ved håndtering af husholdningsaffald fra 2019 til 2023. Et negativt tal er lig med en udledning og et positivt tal er lig med en besparelse.
Jo mere affald vi sender til genanvendelse fremfor til et forbrændingsanlæg, jo mere CO2 sparer vi.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Jo mere affald vi sender til genanvendelse fremfor til et forbrændingsanlæg, jo mere CO2 sparer vi. Derfor forventer jeg også, at CO2-besparelsen vil fortsætte med at stige de næste par år i takt med, at vi nærmer os kommunens mål om at genanvende 55 procent af husholdningsaffaldet i 2025. Det vil tydeligt kunne ses i CO2-regnskabet”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Fakta: Sådan beregnes klimaeffekterne

Til at beregne klimaeffekterne ved affaldssortering er der brugt data fra rapport om generiske klimafaktorer for genanvendelse af husholdningsaffald, udarbejdet af COWI, Brancheforeningen Cirkulær og DAKOFA. Klimaeffekterne er beregnet ud fra livscyklusvurderinger, der starter fra indsamling af affaldet og slutter ved endt affaldsbehandling som genanvendelse eller energiudnyttelse.

...