Stor spørgelyst om affaldssortering i bykernen

Affald

Informationsmøde i Toldkammeret gav borgerne viden om udfordringer i middelalderbyen samt mulige affaldsløsninger.

none


Forsyning Helsingør var værter for et velbesøgt informationsmøde i Toldkammeret i Helsingør mandag den 17. februar. Godt 75 personer var mødt op for at høre om planerne og processen hen i mod en ny affaldsordning for bykernen i Helsingør – samt, hvordan opgaven er løst andre steder i landet. Fremover skal alle husstande i kommunen sortere i fem fraktioner; madaffald, metal, plast, papir/pap samt restaffald. Men principbeslutningen om, hvordan løsningen skal være i bykernen, er ikke taget endnu.

Som det fremgik på mødet er opgaven forbundet med en del udfordringer i en gammel bykerne som Helsingørs. Det gælder fx i forhold til pladsmangel, begrænsede adgangsforhold, æstetik, luftledninger, træer og trafikforhold. På mødet blev der præsenteret mulige løsninger fra andre danske middelalderbyer, hvor man er gået i gang med affaldssortering. Det drejer sig om færre sække, flere affaldsbeholdere i baggårdene, fælles affaldsøer på offentlige arealer med nedgravede løsninger eller særlige nedgravede løsninger med underjordiske rør og affaldssug. Eller en kombination af disse løsninger.

Spændende idéer og forslag
Det er endnu ikke afgjort, hvilken eller hvilke løsninger, der kommer i bykernen. Det skal afgøres af politikerne i Byrådet inden sommerferien. Men der var stor spørgelyst blandt deltagerne både i forhold til de tekniske muligheder, økonomien og borgerinddragelsen. Der kom også en række spændende idéer på banen – særligt i forhold til fælles nedgravede løsninger. Blandet andet blev det foreslået at benytte og udvide de eksisterende affaldsøer i byen for papir og glas til også at indeholde de nye fraktioner. Det blev også foreslået at inddrage unge designere til at komme med et bud på en særlig Helsingør-model til fælles nedgravede affaldsbeholdere, der tager hensyn til byens særpræg og eksisterende udtryk. Endelig blev der udtryk ønske om fortsat inddragelse i processen frem mod den endelige beslutning.

Indtryk og ideer fra informationsmødet bliver nu bragt videre til en arbejdsgruppe bestående af bl.a. affaldseksperter og by- og trafikplanlæggere fra Forsyning Helsingør og Helsingør Kommune. Arbejdsgruppen skal komme med forslag til mulige sorteringsløsninger i bykernen til lokalpolitikerne, så Byrådet kan tage stilling inden sommerferien.

Arbejdsgruppe kan kontaktes
På informationsmødet mandag forsikrede Forsyning Helsingør, at alle borgere stadig har mulighed for at komme med yderligere input til arbejdsgruppen på ditaffald@fh.dk frem til 15. marts 2020. Alt efter hvilke overordnede løsninger, der vælges for bykernen, går Forsyning Helsingør i dialog med boligejere og boligforeninger, inden de får en ny affaldsløsning, der gør, at de kan sortere affaldet i de fem fraktioner.