Tips til at håndtere madaffaldet i sommervarmen

Affald

Sommervarmen kan give en lugtende madaffaldsbeholder. Læs her, hvad du selv kan gøre for at minimere lugten og risikoen for maddiker.

Pige bærer mad- og restaffald ud til beholdere

Når sommeren og varmen nærmere sig, kan det være en udfordring at undgå lugtgener fra madaffaldsbeholderen. Din madaffaldsbeholder lugter, fordi varmen fremskynder forrådnelsesprocessen af madaffaldet. Heldigvis kan du selv gøre nogle tiltag for at minimere lugtgenerne – både i dine inden- og udendørs madaffaldsbeholder.

Sådan undgår du lugt i din madaffaldsbeholder
Lugtgenerne kan allerede starte indenfor i din indendørs madaffaldsbeholder. Den bedste måde at minimere lugtgenerne indenfor er at skifte posen til madaffaldet hver dag, når det er varmt. Et andet godt råd er at undgå at smide væsker ud. Lad grøntsagsaffaldet dryppe af, før du smider det ud. Prøv fx at knuge vandet ud af grøntsagsskrællerne. Du kan også forsøge med et stykke køkkenrulle i bunden af posen, så det kan absorbere væsken fra madaffaldet. 

Kommer lugtgenerne fra din udendørs madaffaldsbeholder, er der her 6 tips til, hvad du kan gøre for at minimere lugten:

  1. Brug dobbeltpose til madaffaldet – særlig vigtigt ved fiskeaffald 
  2. Luk altid posen med stram dobbeltknude og undgå at overfylde den
  3. Placer affaldsbeholderen i skyggen
  4. Hold låget på affaldsbeholderen helt lukket
  5. Læg forsigtig poserne i affaldsbeholderne, så der ikke går hul på dem
  6. Rengør affaldsbeholderne med vand og sæbe efter behov. Læg beholderen ned og spul den med haveslangen. Hvis du ikke selv vil vaske din beholder, findes der private firmaer, der tilbyder denne service.

Undgå maddiker ved at holde låget lukket
I visse tilfælde kan der godt komme maddiker i din madaffaldsbeholder, men kun hvis spyfluer har fri adgang til madaffaldet. Sørg derfor for at holde låget på affaldsbeholderen helt lukket, så fluer ikke har adgang til indholdet i beholderen. Dette gælder både for din inden- og udendørs beholder til madaffald. 

Bestil ekstra tømninger i sommermånederne 
I sommermånederne juni, juli og august kan du tilkøbe ekstra tømninger af madaffaldet ved at kontakte Kundeservice. Ved at gøre dette bliver dit madaffald tømt hver uge i stedet for hver 14. dag. Har du en todelt beholder til mad- og restaffald, vil restaffaldet blive tømt samtidig med madaffaldet. 

Mangler du grønne poser til madaffald
Er du løbet tør for grønne poser til madaffald, kan du nemt få nogle nye. Bor du i hus, skal du binde en af dine resterende grønne poser fast til håndtaget af den todelte beholder til mad- og restaffald. Derefter vil skraldemanden lægge nye grønne poser til dig på beholderlåget. Bor du i etagebolig, skal du kontakte viceværten, boligforeningen eller vedkommende som har kontakten med Forsyning Helsingør angående jeres affaldsordning. Du kan også altid hente nye poser ved at henvende dig til personalet på genbrugspladsen på Skibstrup Affaldscenter.