Travlt corona-år på genbrugspladsen

Affald

Trods lidt færre besøgende er affaldsmængderne steget i 2020. Mere affald bliver genanvendt.

Genbrugspladsen under coronatiden

Der har været travlt i 2020 på genbrugspladsen på Skibstrup Affaldscenter. Opgørelsen over årets affaldsmængder viser, at corona-nedlukningen ikke har påvirket den samlede aktivitet på genbrugspladsen. Det samlede besøgstal på lidt over 263.000 er godt nok en smule lavere end året før, men de samlede affaldsmængder er steget med 6 procent i forhold til 2019. Andelen af de direkte genanvendelige fraktioner som fx glas, papir og metal er steget fra 42 procent i 2019 til 45 procent i 2020.  

”Der har været fuld tryk på genbrugspladsen i 2020. Trods periodevis adgangsbegrænsning og corona-restriktioner, så har borgere og erhverv brugt genbrugspladsen flittigt. De samlede mængder er steget – og en større andel bliver genanvendt. Det er vi glade for. Når vi genanvender affaldet, bliver ressourcerne nemlig brugt igen - hvilket er det bedste for miljø og klima”, fortæller Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder i Affald & Ressourcer og fortsætter:

”Dykker vi ned i tallene, så er der flere positive tendenser. Vi kan se, at mængderne til deponi falder, hvilket blandt andet skyldes, at vi nu udsorterer vinduer og genanvender rockwool. Der bliver også afleveret mere og mere plast, så det ikke havner i naturen eller ender i forbrænding”.

Strigende antal besøgende på genbrugspladsen
Stigende mængde affald på genbrugsplads

Udvalgt affaldsdata 2019 – 2020:

  • Total mængde affald på genbrugsplads er steget 6 procent til 28.557 tons
  • Andel af direkte genanvendelige fraktioner er steget fra 42 til 45 procent
  • Mængden af blød plast er steget fra 9 til 16 tons – en stigning på 78 procent
  • Mængden af hård plast er steget fra 198 til 216 tons – en stigning på 9 procent
  • Andel af haveaffald er faldet fra 24 til 20 procent
  • Andelen af brændbart er uændret på 10 procent
  • Andelen af deponiaffald er for 3. år i træk faldet, så den nu kun udgør 6 procent af den samlede mængde.

Senere på året udkommer årsrapporten fra Skibstrup Affaldscenter med mere data om genbrugspladsen, komposteringsanlægget og deponiet.

Der har været fuld tryk på genbrugspladsen i 2020. Trods periodevis adgangsbegrænsning og corona-restriktioner, så har borgere og erhverv brugt genbrugspladsen flittigt. De samlede mængder er steget – og en større andel bliver genanvendt.
Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder i Affald & Ressourcer