Kraftvarmeværk hjælper Egebækkens dyre- og planteliv

Nyhed

Renset kondensvand bidrager til en rigere biodiversitet og modvirker udtørring af lokal å.

HØK - rent vand til Egebækken

Egebækken bugter sig gennem Egebæksvang Skov mellem Skotterup og Espergærde.

Egebækken har gennem de seneste år oplevet en fremgang i insektfaunaen, og bestanden af havørred er vokset. Insektfaunaen der kan ses langs bækken, viser at vandet er blevet renere, som beskrevet i Helsingør Kommunes Biodiversitetsplan. Og det sidste års tid er der også kommet mere vand i åen til glæde for vandmiljøet. Nærmere bestemt 46.761 m3 rent vand – eller hvad der svarer til ca. 234.000 fyldte badekar.

Først værk i landet
De ekstra 46.761 m3 rent vand kommer fra Helsingør Kraftvarmeværk, der ligger meget tæt på Egebækkens øvre vande. Helsingør Kraftvarmeværk har som det første kraftvarmeværk i Danmark, fået miljømyndighedernes tilladelse til at lede renset kondensvand fra afbrænding af biomasse ud til det lokale vandmiljø. Og derved tilføre vandet til den lokale natur. Tilførslen af renset kondensvand fra Helsingør Kraftvarmeværk forventes ifølge kommunens plan for biodiversitet at modvirke udtørring og bidrage til udbredelsen af fisk og insekter i åen. 

Vi tager et unikt grønt ansvar her og kan hjælpe den lokale natur og det lokale vandmiljø.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Vores kraftvarmeværk sikrer forsyningssikkerheden og understøtter den grønne omstilling. Vi tager et unikt grønt ansvar her og kan hjælpe den lokale natur og det lokale vandmiljø. Det er jeg sikker på, at fisk og insekter i Egebækken er glade for”, udtaler bestyrelsesformand Jens Bertram

HØK - set bagfra

Helsingør Kraftvarmeværk ligger i udkanten af byen tæt på åbne land- og naturområder.

Rensningsprocessen
Kondensvanden kommer fra biomassens naturlige indhold af vand. Røggassen fra afbrænding af biomassen på Kraftvarmeværket bliver filtreret og renset efter helt specifikke krav i kraftvarmeværkets miljøgodkendelse. Dermed sikres det, at røgen, der ledes ud af skorstenen, opfylder miljøkravene og primært består af vanddamp.

Denne proces efterlader en del kondensvand, som renses i et mikrorenseanlæg på værket, inden det kan ledes ud i den nærliggende Egebækken. Bækken løber i rør under Kongevejen og herfra frit gennem Rørtang og Egebæksvang Skov ud i Øresund.

”Vi har fået rensningssystemet op at køre, så det fungerer helt optimalt. Det lever op til lovkravene og sørger for, at vandet er helt rent, inden det tilføres i bækken”, fortæller afdelingsleder, Peter Møller. 

Tilførslen af det rensede vand er med til at modvirke udtørring af vandløbet, og dermed hjælper Helsingør Kraftvarmeværk med til at forbedre livsvilkårene for dyr og planter i bækken, der tidligere har været fokus for et EU-støttet naturgenopretningsprojekt.

Læs mere om Helsingør Kraftvarmeværk

Se Helsingør Kommunes Biodiversitetsplan 2019 – 2030.