Affald er ikke bare affald

Nyhed

Vi danskere skal blive bedre til at sortere vores affald, så vi kan genanvende affaldet og lade det blive til nye produkter.

Derfor har Miljøstyrelsen lavet kampagnen ”Kend dit affald”, hvor vi skal lære at kende forskel på vores affald og huske, at det nytter at sortere.

En spørgeundersøgelse, hvor 1.020 danskere blandt andet har svaret på, om de sorterer forskellige slags affald som pap, glas, elektronik og tøj, viser det sig, at de ældre er langt mere flittige end unge til at sortere ni ud af ti forskellige typer affald. Det er for eksempel kun en tredjedel af de 20-29-årige, der sorterer metal, mens over 60 procent af de 60-75-årige gør det.

Derfor skal kampagnen få, især de unge men også alle andre, til at sortere mere og at forstå, at affald ikke bare er affald.

De seneste årtier har vi brændt knap 80 % af vores husholdningsaffald. Med forbrænding producerer vi energi, men også røg, slagger og sod. Samtidig går en masse værdifulde materialer og næringsstoffer tabt, som kunne være genanvendt til nye produkter.

Genanvendelse er godt for miljøet. Jo mere genanvendelse, jo mindre udledning af CO2 og luftforurening med farlige partikler, jo mindre skade på vandmiljøet fra næringssaltbelastning og jo mindre forsuring af miljøet.

Hvis alle danskere sorterer alt husholdningsaffald frem for at sende det til forbrænding, vil miljøet årligt blive sparet for 589.000 tons CO2-udledning. Det svarer til den totale udledning af CO2 for 70.000 danskere - eller CO2-udledningen ved afbrænding af mere end 200.000 tons kul.

Genanvendelse af affald er derfor bedre og mere ansvarlig brug af vores ressourcer og kommer fremtidige generationer til glæde.

På hjemmesiden kendditaffald.dk kan du læse mere om de forskellige sorteringsmuligheder, se de forskellige affaldstyper og få eksempler på, hvordan det gavner miljøet at sortere.