Back up for elnettet nødvendig for forsyningssikkerheden

Nyhed

Helsingør Kraftvarmeværk tjente gode penge til varmekunderne ved at stå klar med reservestrøm til det østlige Danmark.

none


Det kan godt betale sig for landets kraftvarmeværker at følge nøje med i, hvad der sker på elnettet og være klar til at dække ind for hinanden, når et af værkerne tages ud af funktion i kortere eller længere tid. Det oplevede Helsingør Kraftvarmeværk fornylig, da værket bød sig til som back up-produktion til elnettet. Årsagen var, at Ørsteds gamle Kyndbyværk var ude af drift i en uge på grund af revision, og Energinet måtte derfor udbyde behovet for reservestrøm til de øvrige værker på Sjælland. En af disse værker blev Helsingør Kraftvarmeværk og som betaling for ydelserne, løber der snart tre mio. kroner ind på værkets bankkonto. Penge som i sidste ende kommer kunderne til gavn ved at holde varmepriserne nede.

Hans Peter Balle, energichef i Forsyning Helsingør, er yderst tilfreds med indsatsens resultat:

”Det er vigtigt, at vi i branchen kan stå klar til at hjælpe nettet med at opretholde forsyningssikkerheden – specielt når et stort værk bliver taget ud af produktion. Med vores kraftvarmeværk her i Helsingør har vi en strategisk mulighed for at kunne byde ind på den slags og få betaling for det. På den måde tager vi både samfundsansvar og påvirker vores forretning positivt på en og samme tid”, siger energichefen og fortsætter:

”Eksemplet her viser, at kraftvarmeværker som fx vores biomasseværk ikke kan undværes i elnettet. Kraftvarmeværkerne udgør basisproduktionen og udfylder en vigtig rolle i forhold til forsyningssikkerheden. Derfor er anlæg som vores en forudsætningen for den grønne omstilling, så der kan blive plads til mere og mere vind og sol i elnettet”.

Planlægning og fleksibilitet i driften
For at komme i betragtning til de udbudte ydelser kræves der stor planlægning og fleksibilitet i driften. Således har Helsingør Kraftvarmeværk i perioden 1. – 7. november skulle stå til rådighed for Energinet og være klar til at sætte elproduktionen i vejret efter behov – og samtidig opretholde varmeforsyningen uden gener for kunderne.

”Det er gået rigtig godt. Vores gode medarbejdere stod klar på alle tider af døgnet, og vi fik leveret det, vi skulle, til elnettet på Sjælland. Når der tages højde for elpriserne, så kan vi nu se frem til en samlet betaling på et par millioner kroner. Det er penge, vi er ekstra glade for i Helsingør Kraftvarmeværk A/S. Lige nu er der – på grund af det milde vejr – mindre gang i varmesalget end normalt. Pengene fra de leverede ydelser er derfor med til at sikre, at vi fortsat kan fastholde attraktive fjernvarmepriser til vores kunder”, forklarer Hans Peter Balle, der fortsat vil se på de muligheder, der ligger i, at Helsingør Kraftvarmeværk kan understøtte og forretningsgøre elnettets fremtidige udfordringer.

Fakta:
Helsingør Kraftvarmeværk producerer strøm til elnettet og fjernvarme til kunder fra Hornbæk i nord til Hørsholm i syd. Værket, som kan levere 16 MW el og 60 MW varme, blev fornyet i 2019, hvor fossile brændsler blev skiftet ud med bæredygtig biomasse. Der er 10 ansatte på værket.

Helsingør Kraftvarmeværk er ejet af Forsyning Helsingør (2/3) og Norfors (1/3).

roer_internt.jpg