Du kan roligt drikke vandet i Helsingør

Nyhed

Vandet i Helsingør er ikke forurenet og kan drikkes på fuldt betryggende vis.

Helsingør Kommune har orienteret Forsyning Helsingør om, at der er fundet en væsentlig forurening med klorerede opløsningsmidler (TCE) på Egeskovvej 18 i Kvistgård.

De foreløbige undersøgelser viser desværre, at forureningen på sigt kan udvikle sig en konkret trussel mod indvindingen af drikkevand fra Forsyning Helsingørs kildeplads i Egebæksvang Skov. Forsyning Helsingør kontrollerer løbende vandkvaliteten, og der er ingen tegn på forurening af vandboringerne – hverken ved Egebæksvang Skov eller fra de øvrige kildepladser.

Vandkvaliteten er høj, er ikke forurenet og kan drikkes på fuldt betryggende vis.

Forsyning Helsingør forventer, at Regionen inden længe igangsætter en undersøgelse af forureningen på Egeskovvej for at fastslå dens udbredelse, og laver en vurdering af eventuelle afværgeforanstaltninger.

Forsyning Helsingør og Helsingør Kommune har i de kommende år fokus på at udvikle en indvindingsstrategi, som sikrer, at vores kunder sikres rent vand mange år frem i tiden.  

Fakta om forurening med klorerede opløsningsmidler
Forurening med klorerede opløsningsmidler (TCE) ses desværre forholdsvis hyppigt i grundevandet. Det er stoffer, som har været brugt i fx renseribranchen og møbelindustrien. Stofferne nedbrydes næsten ikke, og det er årsagen til, at de kan forurene grundvandet også på store afstande.

Forureninger med TCE ses mange steder rundt om i Danmark. Forureningerne kan være svære at afhjælpe, da TCE kan opløses i vand og føres med regnvand ned gennem jorden til grundvandet. Udgør forureningen en trussel mod drikkevandsindvindingen, vil man ofte pumpe det forurenede grundvand op og lede til et renseanlæg.

Hvis forureningen er nået til vandværket, kan det blive nødvendig med en egentlig rensning, fx ved at lede drikkevandet igennem et aktivt kulfilter inden det pumpes ud til forbrugerne.

Historie om Egeskov 18
Ejendommen Egeskovvej 18 i Kvistgård har siden 1965 været ejet af Løgstrup Steel A/S, der producerer komponenter til opbygning af el-tavleanlæg. Virksomheden har tidligere anvendt klorerede opløsningsmidler (TCE) til affedtning af emner indendørs og udendørs.

Der er på ejendommen udført forureningsundersøgelser i 1998 og 2010-2012, som viste jord- og grundvandsforurening med klorerede opløsningsmidler. Region Hovedstaden har igangsat en videregående forureningsundersøgelse, som skal lokalisere, karakterisere, afgrænse og risikovurdere forureningen.

Der har været anvendt TCE i perioden 1965-1980 til affedtning af metalemner indendørs og udendørs fra 1965-1979. Fra 1980-1992 blev TCE primært anvendt til rengøring af sprøjtekabine.

Espergærde vandindvindingsboringer er ca. 2,9 km væk. Det antages, at forureningen bevæger sig med en hastighed på 20 m/år mod sydøst. Indvindingen sker ikke direkte nedstrøms for forureningen, men forureningen er beliggende i indvindingsoplandet for boringerne.