En klimasikker og mere attraktiv by med fjernvarme

Nyhed

Byrådet har besluttet principper for indretning af gaderne i Helsingørs gamle bykerne, inden et stort anlægsprojekt går i gang.

Bykernen - klimatilpasning

Beboere og butikker i Helsingørs gamle bykerne kan se frem til en væsentlig opgradering af deres by. Inden for det næste års tid begynder et større anlægsprojekt, der både vil klimasikre byen mod fremtidige oversvømmelser, give en smukkere og mere sammenhængende gadebelægning i tråd med det oprindelige historiske udtryk, og endelig kan beboere og detailhandel se frem til af få grøn og konkurrencedygtig fjernvarme til glæde for klimaet og det daglige budget.

En bykerne på fodgængernes præmisser
Det store projekt er kommet et skridt nærmere efter, at Byrådet forleden besluttede principperne for indretning af gaderne og dermed en konkretisering af Investeringsplanen for Helsingør Bykerne. Visionen for investeringsplanen er, at al trafik i bykernen foregår på fodgængernes præmisser med en gadebelægning, der både er funktionel og langtidsholdbar – og som passer til det historiske udtryk i bykernen.

Formand for By-, Plan- og Trafikudvalget Janus Kyhl:

Planen kommer til at give hele bykernen et markant løft, som bliver til gavn for både beboere, besøgene og detailhandlen.
Janus Kyhl, formand for By-, Plan- og Trafikudvalget

”Planen kommer til at give hele bykernen et markant løft, som bliver til gavn for både beboere, besøgene og detailhandlen. Vi undgår selvfølgelig ikke, at det kan blive bøvlet, når arbejdet går i gang, og derfor kommer vi også til at involvere de berørte – eksempelvis handicap- og ældreorganisationer samt handels- og erhvervslivet i planlægningen af arbejdet,” siger Janus Kyhl.

Blandt Byrådets vedtagne principper er:

  • Hele bykernen indrettes som gådezone
  • De udpegede hovedstrøg i lokalplanen forlænges helt ud til bykernens kant og indrettes som gågader med varekørsel tilladt (på nær Sudergade langs Axeltorv)
  • Øvrige gade indrettes som gågader med kørsel tilladt
  • Belægninger forventes udført af granitmaterialer af nordisk oprindelse
  • Gadeprofil skal håndtere regnvand, så det aflaster fælleskloakken – to typer afhængig af gadens funktion

Formanden for Klima- og Bæredygtighedsudvalget Mette Lene Jensen:

”Jeg er både glad og meget tilfreds med, at klima og bæredygtighed spiller en fremtrædende rolle i planen. Ikke nok med, at der bliver udrullet fjernvarme til hele bykernen, så får vi også indrettet belægningen, så regnvandet ledes væk, så det ikke belaster vores fælles kloaker. At vi fremtidssikrer og i samme moment får forskønnet vores historiske bymidte, så den bliver endnu mere attraktiv for beboere og besøgene, bærer projektet - og byen - ind i en liga for sig selv”, siger Mette Lene Jensen.

At vi fremtidssikrer og i samme moment får forskønnet vores historiske bymidte, så den bliver endnu mere attraktiv for beboere og besøgene, bærer projektet - og byen - ind i en liga for sig selv.
Mette Lene Jensen, formand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget

Det store anlægsprojekt udføres i et samarbejde mellem Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Ansvarsfordelingen er – groft sagt – at, kommunen har ansvaret for arbejdet oven på terræn – fx belægningen - mens Forsyning Helsingør har ansvaret for arbejdet under terræn – fx alt ledningsarbejde i jorden.

Starter med tv-inspektioner
Forsyning Helsingør har igangsat tv-inspektion af vand- og spildevandsnettet i bykernen, så udgangspunktet for renovering af ledningsnettet er i orden. Dette arbejde fortsætter ind i efteråret. Derefter kan den endelige plan for anlægsarbejdet lægges med tilhørende projektering og udbud. Den endelige tidsplan for arbejdet forventes derfor først at foreligge senere på året.

Rækkefølgen for udførelsen af anlægsarbejdet forventes at blive;

  1.  Renovering af vand-, spildevands- og elledninger
  2.  Etablering af fjernvarme
  3.  Etablering af regnvandsledninger og overfladeløsning/belægninger for klimatilpasning
Men det er klart, at så stort et arbejde vil kunne mærkes i anlægsfasen. Derfor vil vi forsøge at koordinere og forberede de forskellige indsatser på en måde, hvor vi forstyrrer så lidt som muligt på så kort tid som muligt.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Alle – både beboere, detailhandel og besøgende – kommer til at få glæde af en klimatilpasset og mere bæredygtig bykerne – med færre oversvømmelser og overløb, et mere attraktivt byrum og grøn fjernvarme til en god pris. Men det er klart, at så stort et arbejde vil kunne mærkes i anlægsfasen. Derfor vil vi forsøge at koordinere og forberede de forskellige indsatser på en måde, hvor vi forstyrrer så lidt som muligt på så kort tid som muligt. Det kunne fx være at starte – og slutte - arbejdet i etaper. Det er noget at det, vi kigger på her i planlægningsfasen”, forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Administrationen i Helsingør Kommune vil nu i det videre arbejde inddrage Handicaprådet og Seniorrådet i forhold til valg af belægning på gaden, og der igangsættes dialog med Helsingør Handel ift. gadeprofilen.

Etablering af fjernvarme i bykernen er godkendt af Byrådet. Udrulningen er dog under forudsætning af, at der er tilstrækkelig tilslutning blandt beboere og detailhandel. Inden anlægsarbejdet går igang vil der derfor blive gennemført en marketingkampagne for fjernvarme i bykernen.