Færdiggørelsen af store anlægs­projekter reducerer overløb til Øresund markant

Spildevand

Borgerne i Espergærde kan se frem til en sommer med bedre badevandskvalitet.

Drone - Sydkystens Rense

Det ombyggede Sydkystens Renseanlæg – foto er fra marts 2024. Idag er ombygningen færdiggjort.

Forsyning Helsingør har nu færdiggjort ombygningen af Sydkystens Renseanlæg, så der fremover bliver mindre overløb, og så kapaciteten til byudviklingen med flere boliger i oplandet til Espergærde sikres permanent. Samtidig mangler der kun godt 5-7 ugers arbejde, før det nye store nedgravede forsinkelsesbassin ved krydset Hornbækvej/Ny Strandvej står endeligt klar til brug. 

Dermed har Forsyning Helsingør reelt færdiggjort to af de meget store anlægsprojekter, der skal være med til at klimatilpasse Espergærde, så byen bliver bedre rustet til en fremtid med mere regn og mere intense nedbørsmængder. De to projekter forventes samlet set at reducere mængden af overløb til Øresund med opblandet spildevand og regnvand fra Espergærde med ca. 75 procent. 

Dermed kan vi se frem til bedre badevandskvalitet allerede fra denne sommer. 
Jens Bertram, bestyrelsesformand

Bedre badevand denne sommer
”Det er et meget betydeligt skridt, vi nu har taget, for at reducere overløbene til Øresund. Fremover vil overløbsmængderne fra Espergærde  kunne mindskes væsentligt – ja helt op til 75 procent - via projekterne på renseanlægget og det store forsinkelsesbassin. Dermed kan vi se frem til bedre badevandskvalitet allerede fra denne sommer. Det er gode nyheder til alle borgere, der elsker at hoppe i Øresunds bølger fra Espergærdes strande”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og fortsætter:

”Samtidig er kapaciteten på Sydkystens Renseanlæg nu endeligt fremtidssikret, så det passer til byudviklingsplanerne med flere boliger – og dermed mere spildevand - i Espergærde og omegn. Det er vigtigt at vores samfundskritiske infrastruktur følger med byens udvikling med flere boliger og erhverv. Også selvom alt nybyggeri selvfølgelig etableres med lokal afledning af regnvandet uden om spildevandssystemet.”

Samtidig er kapaciteten på Sydkystens Renseanlæg nu endeligt fremtidssikret, så det passer til byudviklingsplanerne med flere boliger – og dermed mere spildevand - i Espergærde og omegn.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

Større kapacitet på Sydkystens Renseanlæg
Ombygningen af Sydkystens Renseanlæg blev for alvor sat i gang i foråret 2023, hvor arbejdet med at bygge et 2.800 m3 stort udligningsbassin gik i gang. Først skulle to forklaringstanke fjernes, og undervejs er desuden etableret en flokkuleringstank, et tavlehus, nye pumper m.v. Allerede i 2022 tyvstartede ombygningen dog med udskiftningen af riste ved indløbet til anlægget. Kapaciteten på anlægget er nu forøget fra 22.000 PE til ca. 28.000 PE.

Drone - forsinkelsesbassin

Marts 2024 – etableringen af det nedgravede og lukkede forsinkelsesbassin ved krydset Hornbækvej/Ny Strandvej – set fra en drone. Midt på sommeren forventes bassinet at være i drift. 

Lukket forsinkelsesbassin med tsunamieffekt
Anlægsarbejdet ved krydset Hornbækvej/Ny Strandvej består at etablering af et 40 meter langt, 10 meter bredt og 3 meter dybt forsinkelsesbassin med plads til 1.000 m3 opblandet regn- og spildevand. Bassinet er gravet ned i jorden og dermed lukket til, så man ikke kan se det ovenfra på terrænet. Dermed er der ingen lugtgener for naboerne og arealer oven over kan beplantes. I det lukkede bassin er etableret en skyllefunktion med tsunamieffekt, så bassinet rengøres effektivt for slam.  Anlægsarbejdet blev igangsat i foråret 2023 og forventes afsluttet ultimo juni/medio juli 2024. 

En del af en større plan
Etableringen af de to store anlægsprojekter har samlet set kostet omkring 80 mio. kroner. Arbejdet udgør nogle af de væsentligste indsatser i Forsyning Helsingørs Masterplan for Spildevand og Regnvand i Espergærde. Det er en langsigtet helhedsplan, der indeholder forslag til forskellige indsatser gennem 26 etaper indtil 2058. Målet er at reducere antallet af oversvømmelser og overløb til Øresund og naturen. Planen indebærer blandt andet en udvidelse af kapaciteten på Sydkystens Renseanlæg, etablering af en række forsinkelsesbassiner samt separering af kloaksystemet i Espergærde.

Se fotos fra pressens besøg 23. maj på det ombyggede Sydkystens Renseanlæg:

Se fotos fra pressens besøg  23. maj nede i det lukkede forsinkelsesbassin ved Hornbækvej/Ny Strandvej: