Foreløbige resultater af drikkevandsprøver

Vand

Ingen spor af oliestoffer onsdag – men forhøjede kim-tal i nogle prøver. Spor af benzen i en flaske fra tirsdag aften. Vandmyndigheden anbefaler kunder til fortsat trygt at drikke vandet.

vandhane og glas

OPDATERING 8. NOV.: Alle opfølgende analyseresultater forventes at foreligge onsdag den 10. nov. og vurderingen af disse resultater vil blive kommunikeret i forlængelse heraf.

Forsyning Helsingør har modtaget resultatet på første del af vandprøverne fra ti husstande i et område langs Stubbedamsvej og Helsingør Centrum, hvor en række kunder tirsdag aften og onsdag morgen oplevede vand med smag og lugt af petroleum. Vandprøverne er blandt andet blevet testet for oliestoffer og bakterier.

Vandprøverne taget onsdag morgen og formiddag i ti husstande viser ingen spor af oliestoffer. Men en flaske med postevand tappet privat tirsdag aften hos en af kunderne viste spor af benzen (oliestof) – dog markant under grænseværdien.

Vandprøverne viste ingen spor af hverken e.coli eller coliforme bakterier. De foreløbige resultater viste dog i nogle prøver forhøjede kim-tal, der er en indikator for mikroorganismer. Derfor igangsætter Forsyning Helsingør nu - efter dialog med vores vandmyndighed i Center for By, Land og Vand i Helsingør Kommune – udtagning af ekstra prøver til analyse allerede i løbet af lørdagen for fortsat at følge niveauerne nøje.

Det er ikke sket før hos os, men vi ønsker selvfølgelig at sikre kunderne fortsat rent og sundt vand, og derfor følger vi nu op med ekstra prøver af vandet.
Henrik Backe, afdelingsleder i Forsyning Helsingør

”Vandkvaliteten i det konkrete område har kortvarigt været påvirket af et ledningsarbejde, hvor vandstrømmen er blevet vendt, og vores vurdering er, at en indvendig biofilm i et af rørene har revet sig løs i processen. Det er ikke sket før hos os, men vi ønsker selvfølgelig at sikre kunderne fortsat rent og sundt vand, og derfor følger vi nu op med ekstra prøver af vandet”, siger Henrik Backe, afdelingsleder i Forsyning Helsingør.

Sikkert at drikke vandet
Vandmyndigheden i Center for By, Land og Vand i Helsingør Kommune anbefaler kunderne i det pågældende område til fortsat trygt at drikke vandet. Er man i tvivl om vandet fra vandhanen er rent, er det en god idé at lade vandhanen løbe et par minutter.

Det er vores vurdering at vandet ikke er sundhedsskadeligt, at påvirkningen har været forbigående, og at borgerne derfor trygt kan drikke fra vandhanen.
Allan Pratt, Center for By, Land og Vand, Helsingør Kommune

”Vi vurderer, at der har været en kortvarig påvirkning af vandkvaliteten. Vi følger fortsat situationen og samarbejder med Forsyning Helsingør om at tolke analyseresultaterne. Det er vores vurdering at vandet ikke er sundhedsskadeligt, at påvirkningen har været forbigående, og at borgerne derfor trygt kan drikke fra vandhanen”, udtaler Allan Pratt, geolog i Center for By, Land og Vand i Helsingør Kommune.

De målte værdier for jern (okker) og mangan er lidt højere end normalt, men stadigvæk under grænseværdierne. Dette understøtter, at der er tale om løsrevne belægninger fra vandrørene. Efter ledningsarbejde er det ikke unormalt, at vandet kortvarigt kan smage metallisk af fx jern, okker eller mangan. Der er ufarligt – og det vil typisk forsvinde, hvis hanen får lov at løbe et par minutter.

Endnu mangler resultaterne for de såkaldte PAH-stoffer. Da analysetiden for disse stoffer er længere, forventes resultaterne for disse først at foreligge i næste uge.