Forsyning Helsingør sparer 6-cifret beløb hen over julen

Nyhed

Næsten 400.000 kr., det er det beløb Forsyning Helsingør har sparet henover julen – blot ved at sende det varme vand i en anden retning.

Næsten 400.000 kr., det er det beløb Forsyning Helsingør har sparet henover julen – blot ved at sende det varme vand i en anden retning. 

Siden Forsyning Helsingør og Nordforbrænding i 2011 købte Helsingør Kraftvarmeværk, er der blevet arbejdet intenst på at forbedre infrastrukturen og markedssituationen for fjernvarme i Helsingør-området. Som resultat kan vi se, at Hornbæk Fjernvarme kan sænke varmeprisen, at varmeprisen i Helsingør er stabiliseret, og nu er der et nyt skud på stammen af flotte resultater, som skyldes samlingen af Helsingørs varmeproducerende enheder i Forsyning Helsingør. 

Helsingør Kraftvarmeværk producerer el til nettet samtidig med, at det producerer varme til bl.a. Helsingør. Det betyder, at anlægget helst kun skal køre, når prisen på el er god. Problemet opstår, når el-prisen er lav samtidig med, at varmeforbruget er højt over en længere periode. Det betyder nemlig, at den oplagrede varmekapacitet, som findes i den store varmeakkumulator på Energivej, bliver opbrugt, derved bliver anlægget på Helsingør Kraftvarmeværk nødt til at køre og producere varme, selvom det giver underskud på el-delen. 

- Typisk er elprisen meget lav omkring jul og Nytår. Og sidste jul blev elprisen negativ helt ned til 1.495 kr. per MWh el. Det er en negativ el-pris, som faktisk betyder, at vi måtte sælge vores el med stort tab, dette påvirker derfor varmeprisen i negativ retning, fordi vi kun kan producere varme samtidig med el. Det er ved sådanne el-markedssituationer, at Kraftvarmeværket på Energivej helst skal ligge stille. fortæller Peter Møller teamkoordinator på Helsingør Kraftvarmeværk. 

Sådan er det ikke længere. Forsyning Helsingør har investeret i ventiler og pumper, så varmt vand kan sendes fra flisværket på H.P. Christensensvej til varmeakkumulatoren på Energivej og ud til forbrugerne. Da flisværket ikke skal producere el, opstår problemet med at skulle betale for at komme af med strømmen ikke, og varmen kan sælges uden tab. 

- Tidligere har vi kun kunne modtage varme fra varmeakkumulatoren på Energivej - vandet kunne kun flyde i én retning. Men med vores nye investeringer i pumper og ventiler kan vi nu også sende varmt vand fra vores flisværk på H.P. Christensensvej til varmvandsbeholderen, forklarer Hans Peter Balle, teamkoordinator i Forsyning Helsingørs Energiafdelingen. 

Energichef Peter Kjær Madsen i Forsyning Helsingør glæder sig også over de nye muligheder. 

- Alene henover julen, har vi sparet næsten 400.000 kr. Og på årsbasis er besparelsen naturligvis meget større. Hvor stor er svært at sige på forhånd, for det afhænger naturligvis af, hvordan el-prisen bevæger sig. Men grundlæggende er jeg glad for, at vi slipper for at skulle køre Kraftvarmeværket på Energivej, når afregningsprisen på el er lav eller direkte negativ. Det forbedrer vores muligheder ift. produktionsplanlægning, og i sidste ende kommer det vores kunder til gode, fortæller energichef Peter Kjær Madsen.