Forsyning Helsingør: Urimeligt at offentligt ejet gasselskab bremser den grønne omstilling

Nyhed

Når HMN Naturgas stikker en kæp i hjulet på udbredelsen af fjern-varme i Helsingør, er det klima og miljø, der bliver taberen.

Forleden underkendte retten i Glostrup en afgørelse fra Energiklagenævnet, der gav Forsyning Helsingør lov til at udvide fjernvarmenettet til otte nye områder i Helsingør og Snekkersten. HMN Naturgas, der ejer naturgasnettet i Helsingør og har kunder i de otte områder, havde anlagt sagen mod klagenævnet.

Om Energiklagenævnet anker dommen fra retten i Glostrup er stadig uafklaret. Men Forsyning Helsingør er af den opfattelse, at sagen efterlader en række principielle spørgsmål om, hvordan vi gerne vil have vores samfund til at fungere:

”Jeg mener, at afgørelsen viser, at det nu åbenbart er legitimt for et offentligt ejet selskab at bremse den grønne omstilling. Det er urimeligt og kan ikke være i samfundets eller miljøets interesse! HMN Naturgas har forretningsmæssige motiver bag, når de stikker en kæp i hjulet på udbredelsen af grøn fjernvarme. Det er tydeligt for enhver – og det går ud over miljøet”, siger Per Tærsbøl, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

HMN Naturgas I/S er et fælleskommunalt selskab ejet af en række kommuner landet over.

Forudsætninger har ændret sig
Sagens kerne er, hvorvidt udvidelsen af fjernvarmenettet vil give et samfundsøkonomisk overskud eller ej. Det mente Forsyning Helsingør tilbage i 2011, da planen om udvidelse i de otte områder blev forelagt Helsingør Kommune og senere godkendt. Den godkendelse påklagede HMN Naturgas til Energiklagenævnet, der i 2014 gav Forsyning Helsingør grønt lys til udvidelsen. En udvidelse, der imidlertid aldrig er blevet sat i værk, fordi HMN Naturgas så valgte at trække Energiklagenævnet i retten.

”Efter at have læst dommen må vi konstatere, at vi er nødt til at have en enklere regulering, der i højere grad tilgodeser de grønne mål i vores miljøpolitik. Det er jo i den retning samfundet bevæger sig, og vi som forsyningsselskab bør have bedre mulighed for at gå i front”, udtaler Per Tærsbøl og fortsætter:

”Hensynet til miljø og klima spiller en langt større rolle i vores samfund i dag end i 2011. Desværre bliver det hensyn overset, hvis der kun kigges stringent på samfundsøkonomien, når fjernvarmeselskaber ønsker at udvide til nye områder. Og det er synd. I Forsyning Helsingør ønsker vi at tilbyde grøn fjernvarme til så mange borgere som muligt. Og det vil vi arbejde videre for i fremtiden – trods dommen forleden”.

Se de otte områder her: https://www.fh.dk/files/media/billeder/nyheder/2018/taettere_paa_8h.pdf

Dokumenter