Helsingør Kraftvarmeværk etablerer elkedel til fjernvarmeproduktion

Varme

Elkedel skal reducere både naturgas – og biomasseforbruget – og give lavere fjernvarmepriser.

varmtvandsakkumulator

Den nye elkedel skal placeres ved siden af den 35 meter høje varmtvandsakkumulator.

Bestyrelsen i Helsingør Kraftvarmeværk har besluttet at investere i en elkedel på værket. Elkedlen skal producere fjernvarme ved at regulere el-nettet gennem systemydelser. Elkedlen tændes og slukkes alt efter, om der er for meget eller for lidt effekt i elnettet i forhold til behovet. Dermed kan fx overskudsstrøm nyttiggøres og behovet for biomasse reduceres. Når elkedlen er tændt, omsættes elektriciteten til varme, som så kan bruges til fjernvarme. Det vil både blive en god forretning for værket, understøtte den grønne omstilling og samtidig være en fordel for kunderne.

Med investering i en elkedel begynder vi at producere fjernvarme på el.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Med investering i en elkedel begynder vi at producere fjernvarme på el. Vi indfaser en ny teknologi på værket på vej mod et samfund baseret på sol og vind. Og vi slår tre fluer med ét smæk! For det første bliver forretningen styrket, da overskudsstrøm nu kan bruges til fjernvarmeproduktion. For det andet understøtter vi den grønne omstilling, da indfasningen af nye aske frie teknologier mindsker brugen af biomasse. Og for det tredje, så vil kunderne kunne få stabile og lavere fjernvarmepriser", forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Projektet går i gang nu, og elkedlen planlægges i drift i løbet af 2023. Det er forventningen, at elkedlen bliver på 30 MW, at den vil kunne reducere biomasseforbruget på værket med op til ca. 15 procent og samtidig minimere brugen af naturgas ved spidsbelastning på ca. 70 procent. Investeringen forventes at have en kort tilbagebetalingstid på under 10 år.

En stor elkedel
En industriel elkedel fungerer i princippet på samme måde som en elkedel til køkkenbrug. Elektricitet tilføres et varmelegeme, der omdanner strømmen til varme. som optages i vand. På Helsingør Kraftvarmeværk vil det hele bare foregå i større skala. Det varme vand vil så blive tilkoblet på den nuværende 35 meter høje varmtvandsakkumulator, der bruges som et slags vandbatteri i fjernvarmeproduktionen. Den gør det muligt at tilbyde el-nettet regulering, selvom der ikke er brug for varme i reguleringsøjeblikket.

Med elkedlen tager vi et nyt grønt skridt og begynder at udnytte den overskudsstrøm, der kan være på visse tidspunkter – og i stedet bruge den i vores lokale varmeproduktion.
Hans Peter Balle, energichef

”Det er et spændende projekt, vi går i gang med nu på værket. Vi er i forvejen gode til at byde ind med samfundskritiske systemydelser til Energinet – fx leverer vi allerede en ”hjertestarter” til hele Sjælland, hvis der kommer et massivt nedbrud på elsystemet. Med elkedlen tager vi et nyt grønt skridt og begynder at udnytte den overskudsstrøm, der kan være på visse tidspunkter – og i stedet bruge den i vores lokale varmeproduktion. Dermed understreges det endnu engang, at landets kraftvarmeværker spiller en helt afgørende rolle – både i forhold til at sikre forsyningssikkerheden – men også når det gælder om at gøre plads til de grønne teknologier”, forklarer Hans Peter Balle, energichef i Forsyning Helsingør.

Fakta om Helsingør Kraftvarmeværk
Værket leverer strøm til elnettet og varme til fjernvarmekunder fra Hornbæk i Nord til Hørsholm i syd. Produktionen er baseret på bæredygtig biomasse. Ved spidsbelastning kan bruges naturgas.

Forsyning Helsingør A/S ejer 2/3 af værket. Det fælleskommunale affaldsselskab Norfors i Hørsholm ejer 1/3.