”Hjertestart” sikrer forsyningen af strøm og hjælper den grønne omstilling på vej

Nyhed

Helsingør Kraftvarmeværk er udvalgt til at genstarte hele det østdanske elsystem, hvis det går i sort.

Luftfoto af Helsingør Kraftvarmeværk

Det statslige Energinet har godkendt Helsingør Kraftvarmeværk til at genstarte elsystemet i Østdanmark, hvis det bryder sammen og går i sort – som tilfældet var sidste gang i 2013. Værket er udvalgt til den såkaldte ”dødstart” – eller ”hjertestart” om man vil - efter en udbudsproces og efter at have bestået en teknisk test i løbet af 2020. Her beviste værket, at det var muligt at producere og levere den nødvendig effekt til elnettet. Det er første gang, at et decentralt kraftvarmeværk bliver valgt til at skulle levere førstehjælp til det store østdanske transmissionsnet.

”Vi er rigtig glade og stolte over, at vores kraftvarmeværk her i Helsingør er udvalgt til at genstarte hele det østdanske elsystem, hvis det går i sort. Det er en vigtig samfundsopgave at sikre den første forsyning af strøm til boliger og erhverv i så stort et geografisk område”, siger Hans Peter Balle, energichef i Forsyning Helsingør og fortsætter:

”Det er pålidelige lokale kraftvarmeværker som vores, der gør det muligt at udvide elnettet med sol og vind fremover. Man kan ikke trykke på en knap, der giver sol eller vind, når der er akut behov – fx ved strømsvigt. Derfor hjælper vores aftale med Energinet om genstart af elsystemet faktisk den grønne omstilling på vej. Staten køber forsyningssikkerhed hos os – og skaber dermed mulighed for mere vedvarende energi i elsystemet”.

Mindre ombygning på det gamle værk
Inden Helsingør Kraftvarmeværk kan stå helt klar til at levere ”dødstarten” skal værket igennem en mindre ombygning. ”Dødstarten” skal leveres fra gasturbinen fra den gamle del af værket, og da aftalen forpligter kraftvarmeværket til at levere min. 30 MW el - er en ombygning af det gamle værk nødvendig.

Ombygningen kræver en række tekniske justeringer og installationer inden for på værket – samt etableringen af en ny skorsten, bla. fordi diameteren af den gamle skorsten er for lille til denne driftsform. Den nye skorsten på maksimalt 50 meter i højden vil blive placeret midt imellem de to skorstene, der i forvejen er på værket – og som begge har en højde på cirka 50 meter.

Ombygningen forventes at starte i midten af marts 2021 og være færdiggjort primo juni. Her efter er der prøvekørsel, inden værket skal være klar til at kunne starte det østdanske elsystem op 1. juli.

Lige nu behandles myndighedsansøgning i kommunen.

Aftalen med Energinet løber til og med 2024.