Kraftvarmeværk skal levere førstehjælp til Østdanmarks elnet

Nyhed

Energinet har igen valgt Helsingør Kraftvarmeværk til at genstarte det østdanske elnet, hvis alt strømmen går.

HØK

Det statslige Energinet har endnu engang udvalgt Helsingør Kraftvarmeværk til at skulle genstarte elsystemet i hele Østdanmark, hvis nettet bliver ramt af et total strømsvigt. Dermed fortsætter kraftvarmeværket med at tage et særligt samfundsansvar i forhold til at fastholde en stabil forsyningssikkerhed for borgere og virksomheder på elnettet – og fungere som sikkerhedsnet for de nettekniske udfordringer, som også er en del af den grønne omstilling, med meget mere sol og vind.

Den nye kontrakt på ”systemgenoprettelse” er vundet efter en udbudsproces og gælder fra 1. januar 2025 og til og med 31. december 2027. Værket er allerede i dag udvalgt af Energinet til at skulle give den nødvendige førstehjælp til elnettet indtil udgangen af 2024. En kontrakt som værket vandt efter at have bestået en række tekniske test og gennemført en omfattende ombygning i 2021. Ombygningen har samtidig gjort det muligt at sælge andre såkaldte systemydelser – reserver og regulérkraft - til Energinet.

Vi er glade for, at Energinet nu endnu engang har valgt Helsingør Kraftvarmeværk til at løfte denne vigtige samfundsopgave i det mest befolkede område af Danmark.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Vi er glade for, at Energinet nu endnu engang har valgt Helsingør Kraftvarmeværk til at løfte denne vigtige samfundsopgave i det mest befolkede område af Danmark. Kontrakten på levering af førstehjælp til elnettet og salg af de såkaldte systemydelser giver samtidig indtægter til værket, der er med til at fastholde attraktive priser til fjernvarmekunderne”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, der ejer 2/3 af Helsingør Kraftvarmeværk.

Sikkerhedsnet under den grønne omstilling
De forskellige aftaler med Energinet om systemydelser fra kraftvarmeværket gavner den grønne omstilling.

”Når vores kraftvarmeværk er klar til at starte det østdanske elnet op ved sammenbrud, og når vi kan byde ind med andre systemydelser – fx produktionsreserver – så er det alt sammen med til at understøtte forsyningssikkerheden og stabiliteten i elnettet”, forklarer energichef i Forsyning Helsingør, Hans Peter Balle, og fortsætter:

”Man kan ikke trykke på en knap, der giver sol eller vind, når der er et akut behov – fx ved strømsvigt. Det kan man i stedet gøre på et kraftvarmeværk som vores – og derfor hjælper vores aftale med Energinet faktisk den grønne omstilling på vej. Vi leverer en vigtig del af den nødvendige forsyningssikkerhed – og gør det dermed muligt at udvide elnettet med mere sol og vind fremover”. 

Vi leverer en vigtig del af den nødvendige forsyningssikkerhed – og gør det dermed muligt at udvide elnettet med mere sol og vind fremover.
Hans Peter Balle, energichef

Helsingør Kraftvarmeværk bruger normalt biomasse som energikilde, men værket kan også bruge naturgas ved spidsbelastninger eller ved akutbehov – som fx hvis elnettet skal genstartes efter et total strømsvigt.

Aftalen med Energinet forpligter Helsingør Kraftvarmeværk til at være parat med – akut – at kunne levere en elproduktionen på min. 30 MW.