Mere fjernvarme på vej i Helsingør, Snekkersten og Espergærde

Varme

Forsyning Helsingør præsenterer langsigtet plan for udbredelse af fjernvarme i kommunen.

fjernvarme

For enden af Bybjergvej i Espergærde er Forsyning Helsingør ved at gøre klar til at bygge en såkaldt vekslerstationen. Den lille bygning forventes at stå færdig til juli, og derefter skal den gøre det varme fjernvarmevand klar til at blive distribueret videre ud til nye kunder. Vekslerstationen er derfor forudsætningen for, at over 500 nybyggede boliger i Espergærdes gamle industrikvarter kan få grøn og konkurrencedygtig fjernvarme i løbet af et års tid. Fra industrikvarteret er det planen, at fjernvarmenettet kan udbygges til nærliggende boligselskaber.

Forsyning Helsingør leverer i dag fjernvarme til ca. 15.000 husstande inkl. skoler, institutioner og erhverv i Helsingør Kommune. Det nuværende forsyningsområde dækker dele af Helsingør, Snekkersten, Gurre, Tikøb, Kvistgård og Espergærde. Men Forsyning Helsingør ønsker at udbrede fjernvarmen til flere kunder, og her udgør resten af Helsingør og Snekkersten - samt boligselskaber i Espergærde de prioriterede geografiske områder i de langsigtede planer. Planerne er en del af en ny ekspansiv strategi på fjernvarmeområdet, hvor første skridt har været at sikre mere konkurrencedygtige priser, hvilket kunderne fik at mærke fra nytår, hvor gennemsnitsprisen faldt med ca. 10 procent – mens andre opvarmningsformer fx naturgas og opvarmning med el er steget i pris.

Vi er nu gået i gang med at udvide nettet de steder, hvor der er flest fordele i fjernvarme i forhold energitæthed og det eksisterende nets beliggenhed
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Vi vil meget gerne tilbyde fjernvarme til flere borgere i kommunen og dermed understøtte den grønne omstilling. Derfor har vi det sidste års tid arbejdet på en ny strategi for vores fjernvarme. Vi er nu gået i gang med at udvide nettet de steder, hvor der er flest fordele i fjernvarme i forhold energitæthed og det eksisterende nets beliggenhed”, siger Jens Bertram bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og fortsætter:

Set i lyset af de fortsat stigende naturgaspriser og ønsket om en hurtig udfasning af russisk gas, vil vi gøre, hvad vi kan for at speede tempoet op i vores udbredelsesplaner.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Set i lyset af de fortsat stigende naturgaspriser og ønsket om en hurtig udfasning af russisk gas, vil vi gøre, hvad vi kan for at speede tempoet op i vores udbredelsesplaner. Men etableringen af en fjernvarmeinfrastruktur med nye rør i jorden tager tid. Samtidig oplever hele branchen i øjeblikket mangel på nødvendig arbejdskraft og pressede leverancer af bygge- og forsyningsmaterialer, men vi arbejder målrettet på udbygningen af fjernvarmesystemet.”

Projektforslag skal godkendes i Byrådet
En forudsætning for, at nye konkrete områder kan føjes til fjernvarmenettet, er en godkendelse af projektforslag i Byrådet. Normalt varer sagsbehandlingen til dette ca. et halvt år. Derefter skal minimum ca. 60 procent af boligejerne i et nyt område tilkendegive, at de ønsker at konvertere deres gamle energikilde til fjernvarme, før anlægsarbejdet kan gå i gang.

I slutningen af januar godkendte Byrådet udvidelsesplaner for fire nye områder i Helsingør med tilsammen små 2.000 boliger. Her i foråret modtager husejerne i de fire områder den første information fra Forsyning Helsingør om processen og det kommende arbejde. Går alt som planlagt kan de første boligejere i Søheltekvarteret forvente at få fjernvarme i 2022-2023.

Forsyning Helsingørs langsigtede udbygningsplaner gælder perioden 2022 - 2030:

fjernvarmeplaner

Bor man i et nuværende fjernvarmeområde, er det muligt at blive tilsluttet fjernvarmenettet ved henvendelse til Forsyning Helsingør. På Forsyning Helsingørs hjemmeside kan alle borgere se, om det er muligt at få fjernvarme leveret på en konkret adresse – eller om der er planer for i fremtiden at tilbyde fjernvarme på adressen.

Hvis der ikke planlægges med fjernvarmeforsyning i et konkret område, skyldes dette typisk, at området ligger for langt fra eksisterende fjernvarmenet eller transmissionsledning – eller at områderne har for få potentielle kunder til, at en udbygning vurderes at være rentabel for varmeselskabet.

Her på Triumph-grunden i Espergærde er fjernvarmeledningerne lagt frem, så de nybyggede boliger kan få leveret pålidelig og grøn fjernvarme. 

Triumph-grunden