Nordsjællandske kommuner fælles om kraftvarmeværk på bæredygtig flis

Nyhed

Første spadestik taget til fornyelsen af Helsingør Kraftvarmeværk. Byggeriet fremtidssikrer forsyningen af klimavenlig el og fjernvarme.

none

Nordsjælland stod skulder ved skulder, da første spadestik blev taget tidligere i dag til fornyelsen af Helsingør Kraftvarmeværk. Spaden blev sat i jorden af Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, men hun var ikke den eneste nordsjællandske borgmester til stede. Med var også Fredensborgs borgmester Thomas Lykke Pedersen, Hørsholms borgmester Morten Slotved, Allerøds borgmester Jørgen Johansen og Jens Ive, borgmester i Rudersdal Kommune – samt Per Tærsbøl bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør. Borgmestrene er alle bestyrelsesmedlemmer i det fælles kommunale affaldsselskab Norfors.  

Fjernvarme fra Hornbæk til Hørsholm
Helsingør Kraftvarmeværk ejes i fællesskab af Forsyning Helsingør og Norfors, og værket forsyner kunder med fjernvarme fra Hornbæk og Helsingør i nord til Kokkedal og Hørsholm i syd.  Samtidig producerer værket elektricitet.

”Fornyelsen af Helsingør Kraftvarmeværk understreger det gode samarbejde, vi bl.a. har på energiområdet i Nordsjælland. Vores fjernvarmekunder har brug for en høj forsyningssikkerhed. Med det nye byggeri er vi med til at fremtidssikre forsyningen af fjernvarme i Nordsjælland på en bæredygtig måde. Dermed kan vi både levere et bedre produkt til vores kunder og samtidig bidrage til den grønne omstilling”, siger Per Tærsbøl, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.    

Energiproduktion på bæredygtig flis
Spadestikket i dag markerer fornyelsen af anlægget med opførelse af en biomassekedel og røgrensningsanlæg samt to siloer til bæredygtigt flis. Værket skal fremover producere energi på bæredygtig flis. Brugen af bæredygtig biomasse betyder en årlig reduktion på op til 88 procent i udledningen af CO2.  

Hos Forsyning Helsingør ser bestyrelsesformand Per Tærsbøl store perspektiver i fornyelsen af værket:

”Det gamle værk er ved at være udtjent, så vi skulle under alle omstændigheder finde en fremtidig løsning af hensyn til økonomien og forsyningssikkerheden. Jeg synes, at vi har valgt et fornuftigt svar på fremtidens udfordringer ved at vælge et moderne værk med afprøvet teknologi, der kan sikre klimavenlig energi. Nu glæder jeg mig til at følge byggeriet, som jeg er sikker på bliver en gevinst for både vores kunder, for hele Helsingør og for Nordsjælland”.

Fornyelsen af kraftvarmeværket består af flere forskellige delprojekter; en ny bygning til kedel og røgrensning, to nye flissiloer og etableringen af et rekreativt grønt område.

Det østrigske firma Andritz skal bygge biomassekedlen, mens finske Raumaster skal bygge brændselshåndteringssystemet. Lab fra Frankrig skal levere anlægget til rensning af røg. Barslund er valgt som entreprenør til at foretage byggemodningen.

det nye website for byggeriet kan du se og læse mere om projektet.