Pilotprojekt: Haveaffald kan blive til grøn varme

Varme

Et nyt pilotprojekt på Cirklen – Helsingør Genbrugsplads skal undersøge, om haveaffald kan blive til fjernvarme. Pilotprojektet starter i slutningen af maj.

haveaffald til fjernvarme

Snart får kunderne et alternativ - på forsøgsbasis - til at smide haveaffaldet over muren til kompostering.

I slutningen af maj og i juni måned kan kunder på genbrugspladsen Cirklen vælge om dele af deres haveaffald skal omdannes til grøn fjernvarme. Tiltaget er en del af et pilotprojekt, som Forsyning Helsingør igangsætter fra og med fredag den 26. maj. Pilotprojektet har til formål at undersøge, om haveaffaldet fra private haver og parker kan bruges til at producere fjernvarme.

Kunder skal selv sortere haveaffald
Når kunder kører på Cirklen med traileren fuld af haveaffald, vil de få muligheden for at sortere deres haveaffald i to dele. En del der er egnet til fjernvarmeproduktion og en anden del, der kun er egnet til kompost.

Haveaffald, der kan blive til fjernvarme, er større grene, rødder og stubbe, der er over 3 centimeter i diameter. Er haveaffaldet mindre end 3 centimeter i diameter – som fx mindre grene, kviste, mos, ukrudt og græs – skal det sorteres til kompostering.

Det vil være en fordel, hvis kunderne laver sorteringen hjemmefra, men det vil også være muligt at lave en hurtig sortering på pladsen.
Jeanette Michelsen, miljøkoordinator

”Det vil være en fordel, hvis kunderne laver sorteringen hjemmefra, men det vil også være muligt at lave en hurtig sortering på pladsen. Ønsker man ikke at sortere sit haveaffald, kan man fortsat aflevere alt haveaffaldet til kompostering”, fortæller Jeanette Michelsen, miljøkoordinator i Forsyning Helsingør, og fortsætter:

Men vi håber naturligvis, at folk vil tage godt imod pilotprojektet og have lyst til at sortere deres haveaffald. Det er netop kun med kundernes hjælp og deres sortering af haveaffaldet, at vi kan gennemføre pilotprojektet”.

Haveaffald til fjernvarme skal afleveres i en opstillet container
Haveaffald egnet til fjernvarmeproduktion skal placeres i en opstillet container ved sektionen med haveaffald. Tydelig skiltning vil fremgå på pladsen. Når kunderne har afleveret deres haveaffald i containeren til fjernvarme, vil det efterfølgende blive knust og hugget til træflis og derefter fragtet knap 200 meter ned ad Energivej til Helsingør Kraftvarmeværk, hvor man vil forsøge at bruge det som brændsel til fjernvarmeproduktion.

Pilotprojektet finder kun sted på Cirklen – Helsingør Genbrugsplads. På Skibstrup Genbrugsplads skal haveaffaldet ikke sorteres i to dele.

Pilotprojekt med dobbelt effekt
Potentialet ved at bruge haveaffald til at lave fjernvarme er, at lokale energiressourcer kan udnyttes – og at kunderne kan være med til at sikre varmeforsyningen. Dermed får pilotprojektet en dobbelt effekt, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Det betyder både, at vi kan udnytte de gode energiressourcer i lokalsamfundet til at producere grøn varme, og at kunderne får mulighed for at hjælpe med at sikre deres egen forsyning af varme.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Vi glæder os over at kunne bruge kundernes egne beskårede træer eller gamle træstubbe til at producere varmen, vi sender ud i deres radiatorer. Det betyder både, at vi kan udnytte de gode energiressourcer i lokalsamfundet til at producere grøn varme, og at kunderne får mulighed for at hjælpe med at sikre deres egen forsyning af varme”.

I lyset af krigen i Ukraine har forsyningssikkerhed vist sig at være vigtigere end nogensinde.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”I lyset af krigen i Ukraine har forsyningssikkerhed vist sig at være vigtigere end nogensinde. Derfor er vi hele tiden på udkig efter nye alternative energikilder, vi kan bruge til at sikre den fremtidige forsyning af grøn varme. Have- og parkaffald er en alternativ energikilde, som vi nu vil undersøge, om vi kan bruge”, forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Dette haveaffald må bruges

Ja tak til:

Stubbe, større grene og rødder (større end 3 cm i diameter).

Nej tak til:

Ukrudt, mos, græs, blade, grene og kviste (mindre end 3 cm i diameter).

...
HØK
Lidt længere nede af Energivej ligger Helsingør Kraftvarmeværk, som vil forsøge at bruge haveaffaldet som biomassebrændsel.