Pilotprojekt skal afhjælpe oversvømmelser

Nyhed

Forsyning Helsingør og Helsingør Kommune igangsætter pilotprojekt, som skal afhjælpe oversvømmelser ved kraftig regn og skybrud.

Kraftig regn og skybrud hører sig årstiden til, og kan desværre medføre massive oversvømmelser. Men på Valnøddevej i Hornbæk har beboerne været ekstra plaget af oversvømmelser ved selv mindre regnmængder. Det vil Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør afhjælpe og har iværksat et pilotprojekt, så regnvandet hurtigere siver ned i jorden.

Sommerhusejerne omkring Valnøddevej har været plaget af, at deres græsplæner ofte stod under vand. Jorden er leret, og derfor har regnvandet svært ved at løbe ned i jorden. Men det vil nyt pilotprojekt iværksat af Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør råde bod på.

- Vores mål med pilotprojektet er at finde forskellige løsninger på nedsivningsproblematikken, så regnvandet fremover kan sive ned til grundvandet, og ikke som nu, hvor regnvandet skaber oversvømmelser og belaster kloaksystemet unødvendigt, siger Søren Valeur Ungstrup fra Forsyning Helsingør.

Rabatterne på Valnøddevej skal udformes som trug, hvor jorden skal blandes op med kompost og grus. Herved får man skabt plads til mere vand samtidig med jordens evne til at indeholde mere vand forøges. Derudover vil der blive installeret fem faskiner*, som kan tilbageholde flere m3 regnvand i store kasser. Når jorden kan optage mere vand, begynder vandet langsomt at sive ud af faskinen.

Projektet går i gang i uge 33, og gravearbejdet kommer til at vare en måned, hvor man ikke kan parkere i rabatterne.

Fakta
En faskine er en slags kasse eller et hulrum i jorden fyldt med sten eller lignende, som regnvandet ledes hen til. Faskinen fungerer som et midlertidigt depot for vandet, og fra faskinen synker regnvandet stille og roligt ned i undergrunden uden om afløb og kloaksystem.