Prisstigninger på el rammer alle

El

Forsyning Helsingør Kronborg Elhandel A/s varsler prisstigninger

stikkontakt

Som det er blevet beskrevet indgående i dagspressen de seneste måneder, så er de fleste lande verden over ramt af kraftige prisstigninger på energi. Det gælder også elprisen. Elprisen har været stødt stigende gennem 2021, og den forventes fortsat at være høj her i det nye år. Det betyder, at du som elkunde må forvente at skulle betale væsentligt mere, end du har regnet med, når du snart modtager din endelige årsopgørelse for 2021 – og 1. aconto-regning for 2022 - sidstnævnte dækkende dit forventede elforbrug i 1. kvartal i år.

Præcis hvor meget din årsopgørelse og aconto-regning stiger afhænger af dit konkrete forbrug. Men for en standardkunde med et årligt forbrug på 4.000 kWh bliver der tale om en ekstrabetaling på ca. 1.000 kroner på aconto-regningen og yderligere ca. 1.700 kroner på årsopgørelsen.

Hvorfor stiger prisen
Prisen på el følger markedsprisen, den såkaldt spotpris, og det er ikke Forsyning Helsingør Kronborg Elhandel A/S, der er årsag til prisstigningen. Vi følger altid markedsprisen, også når den går nedad. Når markedsprisen på el er steget så markant det seneste år, så skyldes det en kombination af flere faktorer. Først og fremmest store prisstigninger på naturgas. Da elprisen er forbundet til naturgasprisen, vil stigninger her trække elprisen op. Mindre blæsevejr i Nordeuropa og vandmangel i Norge har også betydning.

Sådan hjælper vi dig
Vi har – ligesom sidste år - rykket udsendelsen af din årsopgørelse og 1. aconto med en måned, således at betalingsfristen først er primo marts – mod tidligere primo februar. Det har vi gjort for at sikre os bedst muligt datagrundlag i beregningen af årsopgørelsen. Men det betyder samtidig, at du har fået en ekstra måneds kredit her i starten af året.

Vi har også fra årsskiftet indført flexafregning. Det betyder, at du nu afregnes time for time. Dermed kan du planlægge at bruge strømmen på det tidspunkt af døgnet, hvor den er billigst. El koster typisk mere i dagtimerne end om natten. Faktisk er det muligt at spare op til 15 procent af elbruget uden for nettets spidsbelastninger. På fh.dk/el/mere-om-el-prisen kan du se de aktuelle timepriser – samt morgendagens pris.

Hvad kan du selv gøre
Prisen på el vil variere året igennem – og på et tidspunkt vil den formentlig også falde igen. Indtil da kan du udnytte flexafregningen og fx tænde vaskemaskinen om natten, hvor strømmen er billigst. Men du kan også se på, hvordan du generelt kan spare på elforbruget. Derfor gentager vi her Energistyrelsens elspareråd:

  1. Fyld vaskemaskinen helt op, så du vasker færre gange – og skru ned for temperaturen
  2. Brug tørresnor i stedet for tørretumbler
  3. Sluk lyset, når du går fra et rum
  4. Nedsæt standby forbruget – sluk på stikkontakten til dine elprodukter – fx tv og computer
  5. Hold 5 grader i køleskab og -18 grader i fryseren. Jo lavere temperatur – jo højere elforbrug