Vand i Hornbæk

Nyhed

Den er hel gal med vandet i Hornbæk

Kommunens Miljøafdeling, Forsyning Helsingør og især beboerne ved N.P. Jørgensens Vej i Hornbæk har vidst det længe… Der er noget galt med vandet - eller rettere sagt, der er for meget vand.

Gentagne gange har der været oversvømmelser ved N.P. Jørgensens Vej og desværre er det ikke kun regnvand men også spildevand, som oversvømmer vejen og nærliggende huse.

Området er kun kloakeret for spildevand. Regnvand og drænvand skal bortledes af det private vandløbssystem, som er i området. Vandløbene er hovedsagelig rørlagt og er flere steder i dårlig stand. Der er også eksempler på, at huse er bygget ovenpå rørlægningen og derfor er det unægtelig noget vanskeligt at tilse og vedligeholde vandløbet.

Erfaringerne fra de seneste oversvømmelser i sommeren 2010 viste, at spildevandsledningerne var fyldt med klart vand. Endda i et sådant omfang, at pumpestationen på Ledgårdsvej ikke kunne følge med.

Forsyning Helsingør har bedt det rådgivende ingeniørfirma Krüger om at undersøge data fra pumpestationen og på baggrund af disse data komme med løsningsforslag til problemet. Resultatet af undersøgelsen foreligger nu.

Rapporten bekræfter sommerens observationer med masser af klart vand i kloakken.

Følgende eksempler illustrerer problemet:

  • I oplandet*til pumpestationen er der ca. 200 boliger – primært sommerhuse. Spildevand fra disse ejendomme giver en vandføring til pumpestationen på ca. 2 l/s (i sommerperioden, hvor husene er beboet.) Målinger viser, at vandføringen i tørvejr hhv. sommer og vinter er på 1,6 og 3,9 l/s. Pumpen kan flytte 42 l/s, men alligevel opstår oversvømmelser, da der løber mere vand til, end pumpen kan fjerne.
  • En analyse af tallene viser, at vandføringen i spildevandsledningen svarer til at 32 % af arealet i oplandet*leder overfladevand til spildevandskloakken. I teorien skulle dette være 0.
  • Pumpestationen flytter om vinteren 12.800 m3vand om måneden. I teorien skulle mængden af spildevand i den mest belastede sommermåned være 2.052 m3.

Ovenstående eksempler indikerer tydeligt, at spildevandsledningen benyttes til at bortlede regn- og drænvand fra området. Det er yderst uheldigt af flere grunde:

  1. Når regnvand fylder spildevandsledningen, vil oversvømmelserne ske med fortyndet spildevand. Hvis de rørlagte vandløb i stedet modtog regnvandet og blev overfyldt ville det kun være regnvand der oversvømmer området.
  2. Renseanlægget fungerer dårligere, når spildevandet bliver for tyndt. Netop Nordkystens Renseanlæg lider af for tyndt vand og må om vinteren tilsætte ekstra kulstof for at få de biologiske processer til at fungere.
  3. Ejerne har ikke betalt for bortledning af regnvand, da de selv skal bortlede dette i område. Den ekstra bortpumpede vandmængde skønnes til 200.000 m3årligt og med en kostpris på ca. 6 kr./m3på renseanlægget, har Forsyning Helsingør altså en ekstra udgift på 1,2 mio kr. alene for de ca. 200 sommerhuse ved N.P. Jørgensens Vej.

Hvad gør vi ved problemet?

Forsyning Helsingør vil snarest tage initiativ til at få undersøgt, hvor det ekstra og uvedkommende vand kommer fra. Vi vil gå rundt i området i både regn- og tørvejr og kigge i brøndene, for at få lokaliseret om fejltilslutningerne stammer fra vejafvanding, drænsystemer eller regnvand fra ejendommene. De steder, hvor vi finder fejltilslutninger, vil vi tage kontakt til ejerne med henblik på at få koblet regnvandet fra.

Vi vil også være i dialog med kommunen, som er vandløbsmyndighed, idet der formentlig vil komme et øget pres på de private vandløb i området, da de nu skal til at aflede det regnvand som tidligere løb i kloakken.

Med andre ord, så er det Forsyning Helsingørs intension at fjerne de ulovlige tilslutninger. Derved vil oversvømmelser med spildevand kunne undgås og udgifter til at pumpe og rense regnvandet kan spares.

Hvad må man lede til kloakken?

Se kortet her, som viser de forskellige oplande*. I områder, hvor der kun er kloakeret for spildevand, er det kun spildevand fra boligen, som må ledes til kloakken. Alt andet vand f.eks.,  tagvand, drænvand og vand fra indkørsler, skal ledes til enten private nedsivningsanlæg eller private vandløb.

Omfangsdræn omkring huse betragtes i sommerhusområder som overfladevand og må ikke tilledes spildevandskloakken. Vand fra drænpumper til afvanding af have/græsplæne betragtes ligeledes som overfladevand. Disse kræver tillige en tilladelse fra kommunen til grundvandssænkning.

Hvor kan jeg få mere information?

Forsyning Helsingør orienterer om arbejdet med at fjerne uønsket vand fra spildevandsnettet, på denne hjemmeside. Desuden må ejerne forvente, at blive kontaktet, hvis forsyningen konstaterer ulovlige tilslutninger. Både Forsyning Helsingør og Helsingør Kommune står desuden til rådighed med generel information om bortledningen af vand, men hvis du ønsker en gennemgang af forholdene på din ejendom må vi henvise til de lokale kloakmestre.

* Oplandet er det sted vandet kommer fra.