Vandkunder i Helsingør Kommune slipper for ekstraregning

Nyhed

Dom omkring vandskat påvirker ikke prisen på drikkevand eller afledning af spildevand.

36 milliarder kroner ønskede SKAT - ifølge egne beregninger - at hente i ekstra vandskat hos landets vandselskaber – og dermed hos kunderne. Nu har en dom fra Højesteret i november imidlertid givet vandsektoren medhold i, at SKATs skattemæssige værdisætning af vandselskaberne ikke har fulgt de politiske intentioner med reglerne i loven. Dommen betyder, at vandkunderne i Forsyning Helsingør slipper for ekstraregninger som følge af sagen.

”Jeg er glad for, at Forsyning Helsingørs vandkunder undgår at betale ekstra, som der ellers var risiko for, hvis SKAT fik medhold i sagen. Nu er der skabt sikkerhed i branchen, og vi får mulighed for at følge lovens intentioner om lavest mulige priser for kunderne – samtidig med at vi fastholder en høj kvalitet på drikkevand og sørger for at spildevand kommer sikkert væk”, udtaler bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør Per Tærsbøl.

Betydning for skattefradrag
Sagen handler om, hvordan vandselskabernes aktiver skal værdisættes. Siden indførelsen af vandsektorloven i 2009 har SKAT ment, at selskabernes aktiver skulle værdiansættes til kun halvdelen af den reelle værdi – herved opstår der et skattemæssigt overskud, som vil blive beskattet, selvom Forsyning Helsingør ikke skal tjene penge på vand og spildevand.

”Højesteretsdommen er også en løftet pegefinger til ”lovgivningsmøllen” på Christiansborg som nogle gange ikke maler godt nok. Det glæder mig på branchens vegne, at vandsektoren stædigt har holdt fast – men også fået ret i denne åbenlyse urimelighed”, siger Per Tærsbøl.

På den lange bane betyder dommen fra Højesteret, at Forsyning Helsingør – og dermed vandkunderne - undgår en ekstraskat på op til 300 mio. kroner.

Læs mere om sagen her.