Data spiller vigtig rolle i kampen for renere badevand

Spildevand

Forsyning Helsingør har placeret digitale målere på udsatte overløbsbygværker.

Stranden ved Skotterup i Snekkersten

Forsyning Helsingør ønsker at minimere risikoen for overløb til Øresund med opblandet regn- og spildevand. En situation, der kan opstå ved kraftige regnskyl. For at sikre et solidt og kvalificeret overblik over mængden af overløb har Forsyning Helsingør nu placeret digitale målere på seks af de meste udsatte overløbsbygværker i Espergærde og Snekkersten.

”I Forsyning Helsingør har vi fremlagt en plan, der skal mindske risikoen for overløb til Øresund. Planen indeholder blandt andet etablering af forsinkelsesbassiner, udvidelse af kloakledninger samt ønsket om separatkloakering som bærende princip i kommunens næste spildevandsplan. Men alt god planlægning hviler på et pålideligt datagrundlag. Dette grundlag bliver nu bedre med de digitale overløbsmålere, og dermed kan vi lettere udvikle kvalificerede og effektive løsninger på problemet”, siger bestyrelsesformand Jens Bertram.

Registrere varighed og volumen
Målerne på de seks overløbsbygværker fungerer på den måde, at de registrerer varighed og volumen i alle overløb på mere end fem minutter. Herfra sendes signal til en avanceret styre- og overvågningsenhed, der igen sender data videre til Forsyning Helsingørs centrale SRO-system via et 4G-modem og mobildatanetværket.

”Med de nye målere kan vi få nøjagtige og valide data ind om overløb. Det kan vi løbende bruge til at verificere og forbedre den matematiske model, som vi blandt andet bruger til at planlægge ombygninger af spildevandssystemet, så det bliver bedre til at klare fremtidens store nedbørsmængder. Samtidig bruger vi overløbsdata i vores dialog med vores miljømyndighed Helsingør Kommune og med DHI, der står for varslingen af badevandskvaliteten på de nærtliggende strande”, fortæller vandchef Allan Bruus, der forventer, at digitale målere bliver et krav fra myndighederne engang i fremtiden.
 

Men alt god planlægning hviler på et pålideligt datagrundlag. Dette grundlag bliver nu bedre med de digitale overløbsmålere, og dermed kan vi lettere udvikle kvalificerede og effektive løsninger på problemet.
Jens Bertram, bestyrelsesformand


Fakta: Forsyning Helsingørs plan mod overløb
Forsyning Helsingørs 4-punktsplan for reducerede overløb blev præsenteret i oktober 2020 og indeholder følgende hovedpunkter:

  • Opprioritering og fremrykning af investeringer i fx forsinkelsesbassiner i Espergærde og muligvis i Ålsgårde.
  • Helhedsplan for klimatilpasning i Espergærde, der skal opgradere afløbssystemet i byen.
  • Anbefalinger til Helsingør Kommunes kommende spildevandsplan – fx at separatkloakering vælges som foretrukne strategi (vedtaget på Byrådsmøde 25. jan. 2021)
  • Information og viden om overløb og badevandskvalitet.

Derudover har Forsyning Helsingør allerede i august 2020 besluttet at gennemføre en ombygning af Sydkystens Renseanlæg med ny teknologi, der kan rense større mængder spildevand på kortere tid – og dermed minimere risikoen for overløb.

Forsyning Helsingør har gennem de seneste ti år i gennemsnit brugt 50 mio. kroner årligt på renovering og forbedring af spildevandsnettet – herunder tiltag, der har forbedret vandmiljøet og badevandskvalitet f.eks. kloakering af sommerhusområderne og i det åbne land samt etablering af en række forsinkelsesbassiner.