Hjælp til grundejeren: Sådan håndterer du selv regnvandet

Spildevand

Forsyning Helsingør udgiver katalog med forskellige grønne regnvandsløsninger til haven og huset – og ønsker samtidig at belønne grundejere, der vil genanvende regnvand på en måde, der gavner miljøet.

regnvandsbeholder

Klimaforandringerne betyder mere intense nedbørsmængder. De voldsomme regnskyl udfordrer både den enkelte grundejers hus og have – og presser samtidig den del af kloaksystemet, hvor regnvand og spildevand løber i samme rør. Det betyder blandt andet øget risiko både for oversvømmelser i fx kældre, parcelhuse og på vejanlæg – samt overløb med opblandet regn- og spildevand til naturen. Forsyning Helsingør arbejder sammen med Helsingør Kommune med en langsigtet plan for hvordan risikoen for oversvømmelser og overløb kan mindskes.

Ni forskellige regnvandsløsninger
Men nu har Forsyning Helsingør gjort det lettere for private grundejere selv at give et grønt bidrag til at holde regnvandet mest mulig på egen grund, så en mindre del løber i fælleskloakken – og ejendommen kan beskyttes bedre mod fugtproblemer og indtrængende vand. I Katalog for regnvandsløsninger beskrives ni forskellige muligheder lige fra regnbed og faskiner over grønne tage og til brug af regnvand til toiletskyl og tøjvask. Kataloget findes også i en lettilgængelig online version på Forsyning Helsingørs hjemmeside.

De øgede regnmængder falder også på private grunde, og derfor gør vi det nu lettere for husejeren selv at få overblik over hvilke grønne løsninger, der kan bruges dér til at forsinke og holde på regnvandet.
Jens Bertram, bestyrelsesformand



”Konsekvensen af klimaforandringerne er en fælles udfordring. De øgede regnmængder falder også på private grunde, og derfor gør vi det nu lettere for husejeren selv at få overblik over hvilke grønne løsninger, der kan bruges dér til at forsinke og holde på regnvandet. På den måde bliver det nemmere selv at gøre en lille lokal forskel.  For nogle løsninger er der også penge at spare, hvis regnvandet fx erstatter brug af drikkevand til havevanding”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Fritagelse for vandafledningsbidrag
Samtidig ønsker Forsyning Helsingør at ændre betalingsvedtægten for Spildevand, så der bliver mulighed for at nedsætte eller fritage kunden for vandafledningsbidrag ved genanvendelse af regnvand, når særligt miljømæssige hensyn taler for det.

Vi ønsker at motivere ildsjælene blandt husejerne til at komme i gang med løsninger, der kan genanvende regnvandet på en måde, så belastningen af kloaksystem og renseanlæg bliver mindre.
Jens Bertram, bestyrelsesformand



”Vi ønsker at motivere ildsjælene blandt husejerne til at komme i gang med løsninger, der kan genanvende regnvandet på en måde, så belastningen af kloaksystem og renseanlæg bliver mindre. Derfor vil vi gerne give en betalingsfritagelse for vandafledningsafgiften til de gode løsninger. Det kunne fx være for brug af regnvand til tøjvask og toiletskyl. Med forslaget opfylder vi et ønske, der ofte bliver fremført af flere forskellige interessenter f.eks. vores byråd”, udtaler Jens Bertram.  

De nærmere forudsætninger og principper for at få fritagelse for vandafledningsbidraget vil blive skrevet ind i betalingsvægten, som derefter skal godkendes af Helsingør Kommune.

Katalog beskriver fordele og ulemper
Kataloget for regnvandsløsningerne indeholder beskrivelser af følgende løsninger; regnbed, regnvandsbeholder, faskine, permeabel belægning, regnvand til tøjvask og toiletskyl, grønne tage, højvandslukke, omfangsdræn og græslavninger. Inden for alle løsninger beskrives funktioner, fordele/ulemper og særlige opmærksomhedspunkter.

I visse tilfælde er det allerede muligt at få 40 procent af tllslutningsbidraget tilbagebetalt, hvis man som grundejer frakobler alt sit regnvand fra kloakken. Der er dog en række krav og forhold, der skal være overholdt. Disse fremgår af vores hjemmeside.

Tjek kloaktype på egen adresse
For at give private grundejere og andre et hurtigt overblik over, om der er fælleskloak eller separatkloakering i netop deres område, har Forsyning Helsingør samtidig oprettet en funktion på hjemmesiden, hvor borgere - via et detaljeret såkaldt GIS-kort – kan taste egen adresse ind og se, hvilken type kloak, der er i deres boligområde.

Et enigt byråd har i januar 2021 besluttet, at separatkloakering fremover skal være det bærende princip i kommunens spildevandsplan. Separatkloakering er en del af en 4-punktsplan, der skal minimere risikoen for overløb til Øresund. Læs mere.