Indsats mod overløb på rette spor: Ombygning af renseanlæg og nyt forsinkelsesbassin

Spildevand

Mængden af overløbsvand til Øresund er faldet fra 2019 til 2020.

Sydkystens Renseanlæg

Sydkystens Renseanlæg bygges om, så spildevandet kan renses hurtigere, mere effektivt og i større mængder.

Ombygningen af Sydkystens Renseanlæg er så småt gået i gang. Her i foråret er renoveringen og ombygningen af indløbet gennemført, så der kunne monteres to nye indløbsriste som forberedelse til den nye teknologi, der skal rense spildevandet hurtigere, mere effektivt og i større mængder. Samtidig er opgaven med indførsel af ny teknologi ved at blive sendt i udbud. Dermed nærmer ombygningen sig den afgørende anlægsfase, som forventes igangsat sidst på året. Hele ombygningen forventes afsluttet sommeren 2022. Dermed vil anlægget stå bedre rustet til at kunne håndtere fremtidens klimaforandringer med mere intense nedbørsmængder samt de ekstra boliger, der er på vej i oplandet.

Vi har brug for at mindske risikoen for overløb til Øresund og dermed sikre renere badevand. Her er ombygningen af renseanlægget en vigtig brik.
Jens Bertram, bestyrelsesformand


”Det er rart, at borgere og badegæster nu kan se, at ombygning af Sydkystens Renseanlæg bliver til virkelighed. Vi har brug for at mindske risikoen for overløb til Øresund og dermed sikre renere badevand. Her er ombygningen af renseanlægget en vigtig brik. Den kan dog ikke stå alene, og derfor arbejder vi også på de andre tiltag i vores samlede plan mod overløb”, udtaler Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Helsingør Kommune arbejder sammen med Forsyning Helsingør om en overordnet plan, der skal mindske risikoen for overløb til naturen. Planen indeholder blandt andet en principbeslutning om, at separatkloakering er den foretrukne strategi i den kommende spildevandsplan.

Forsinkelsesbassin på vej
Et andet af elementerne i planen kan allerede nu sættes i gang. Det drejer sig etableringen af et ca. 800 m3 stort underjordisk og lukket forsinkelsesbassin til opblandet regn- og spildevand. Det svarer nogenlunde til indholdet ca. 4.000 fyldte badekar eller ca. 160.000 skyl i et moderne toilet. Bassinet skal placeres under et kommunalt ejet areal ved krydset Hornbækvej/Ny Strandvej i Espergærde. Projekteringen er startet, og bassinet forventes etableret inden årets udgang.

Det nye forsinkelsesbassin bliver lukket og lagt under jorden, så det lugter mindst muligt og generer mindst muligt.
Allan Bruus, vandchef


”Det nye forsinkelsesbassin bliver lukket og lagt under jorden, så det lugter mindst muligt og generer mindst muligt. Vores beregninger viser, at bassinet kan forsinke så meget af det opblandede regn- og spildevand i fælleskloakken, at det vil få en stor positiv effekt på antallet af overløb til Øresund”, forklarer Allan Bruus, vandchef i Forsyning Helsingør.

Fakta om overløb og kloakker:
Overløb fungerer som en slags ventil, der skal mindske trykket, når det regner meget og renseanlæg og fælleskloakker ikke kan følge med. Overløbene er med til at mindske risikoen for oversvømmelser i ældre byområder, men vil typisk havne i vandløb eller i havet. Overløb består af opblandet regn- og spildevand.

I 2020 løb der 252.000 m3 overløbsvand fra Forsyning Helsingørs renseanlæg til Øresund. Det er ca. 15 procent mindre end i 2019.

I 2020 løb der 186.000 m3 overløbsvand fra Forsyning Helsingørs kloaksystem til naturen – herunder Øresund. Det er ca. 37 procent mindre end i 2019.*

Årsagen til de faldende overløbsmængder vurderes primært at være mindre regnmængder end året før.

Overløbene sker fra de fælleskloakerede områder, hvor regn- og spildevand løber i samme rør. Fælleskloakkerne udgør ca. 40 procent af det samlede ledningsnet i Helsingør Kommune. De resterende 60 procent er allerede separatkloakeret – dvs. regnvand løber i et rør og spildevand løber i et andet rør. Der er ikke overløb fra de separatkloakerede områder.

*Tallet for overløbsvand fra kloaksystemet er et estimeret tal på baggrund af data om regnmængder og aktuel kapacitet i kloaknettet.

Kyststrækningen i Espergærde