Klimatilpasning: Helhedsplan for Espergærde på vej

Spildevand

Skal reducere overløb til Øresund og samtidig minimere risikoen for oversvømmelser i boligområder.

espergærde havn med kyst

Forsyning Helsingør arbejder i disse måneder på en såkaldt masterplan for klimatilpasning i Espergærde. Planen er det tekniske forarbejde, og er et bidrag til arbejdet med at revidere Helsingør Kommunes spildevandsplan. Masterplanen vil vise, hvilke indsatser, der vil have størst effekt på at reducere overløb – og hvor der kan skabes rekreativ merværdi i vandløsningerne. Når planen er færdig og offentliggøres sidst på året, vil Forsyning Helsingør informere og præsentere indsatserne i planerne over for borgere og andre interessenter. Herefter er det op til politikerne at prioritere blandt indsatserne i forbindelse med arbejdet med godkendelsen af de kommende årtiers spildevandsplaner.

Masterplanen er forudsætningen for, at vi kan gå i gang med en samlet løsning for Espergærde.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”De senere års regnvejr og overløb i Espergærde har med al tydelighed vist, at der er brug for en klimatilpasningsplan, der både kan forbedre badevandskvaliteten i Øresund og minimere oversvømmelserne på terræn.  Masterplanen er forudsætningen for at vi kan gå i gang med en samlet løsning for Espergærde. I planen skitserer vi både de investeringer, som Forsyning Helsingør selv går i gang med, og vi viser, hvor i byen det vil give en effekt, at grundejerne også kommer i gang med separatkloakering”, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og fortsætter.

”Vi vil samtidig se på, hvor det er muligt at bruge regnvandet rekreativt til fx at skabe nye attraktive mødesteder og nye biotoper for dyr og planter. Når masterplanen foreligger og borgere og interessenter er blevet hørt og inddraget, er det op til politikerne at bestemme, hvor meget, hvor hurtigt og dermed i sidste ende til hvilken pris, det skal iværksættes”.

Separatkloakering som bærende princip
Byrådet besluttede allerede tidligere i år, at separatkloakering skal være det bærende princip i den kommende spildevandsplan. Det vii sige, at spildevand og regnvand adskilles, så det løber i hver sine rør. Indtil videre er 60 procent af kommunen separatkloakeret, så der udestår en fremadrettet indsats. Forsyning Helsingør vil i Masterplanen skitsere en plan med 26 etaper, hvor det blandt andet fremgår, hvilke områder af byen, hvor separatkloakering kan komme på tale – og hvilken rækkefølge, der vil give størst effekt i forhold til at mindske antallet af overløb. Der er typisk tale om fælleskloakerede områder fra før 1970.

I Forsyning Helsingør er vi allerede selv gået i gang med dele af indsatsen.
Allan Bruus, vandchef

”Masterplanen er det tekniske forarbejde, hvor vi med afsæt i den faktuelle virkelighed om landskabet, vandløbenes naturlige vej, kloaksystemets placering, boligområder og de registrerede problemområder kan begynde at se på, hvor indsatser er teknisk mulige – og hvor de vil give en konkret effekt. I Forsyning Helsingør er vi allerede selv gået i gang med dele af indsatsen. Det gælder fx ombygningen af Sydkystens Renseanlæg, som fra sommeren 2022 vil kunne rense spildevandet hurtigere og i større mængder. Dermed minimeres risikoen for overløb”, forklarer vandchef Allan Bruus.  

Forsyning Helsingør leverer de første fem etaper
De første fem etaper af planen – gældende for perioden indtil 2025 indeholder kun investeringer foretaget af Forsyning Helsingør. Det drejer sig fx om ombygning af Sydkystens Renseanlæg, etablering af nye forsinkelsesbassiner – hvor af nogle bliver lukkede placeret under jorden – samt genbrug af en gammel 1000 m3 drikkevandstank til regnvand. Derudover foregår der årligt både vedligeholdelse og udskiftning af kloaknettet, så det bliver mere fremtidssikret.

Først i etape 6 forventes den egentlig separatkloakering at begynde – herunder den del, der vil berøre de første private grundejere.

Samlet set forventes planen at kunne gennemføres i en periode på mellem 15 og 40 år – afhængig af det politiske ambitionsniveau. Det vil koste i omegnen af 885 mio. kroner – hvoraf Forsyning Helsingør forventes at investere langt hovedparten – i omegnen af 755 mio. kroner.

Sydkystens Renseanlæg


Fakta: Klimatilpasning andre steder i kommunen
I kommunens klimatilpasningsplan er der udpeget og prioriteret en række andre områder, hvor der også skal klimatilpasses.

Det drejer sig om;

  • Helsingør Bymidte er udpeget som det område, hvor der vil ske de største skader i forbindelse med skybrud. Dette område er derfor højst prioriteret i klimatilpasningsplanen. Der er udarbejdet en Investeringsplan for bymidten, hvor Hestemøllestræde var første etape. Næste etape forventes at blive et område ved Bramstræde, Strandgade, Jernbanevej.
  • Kloakoplandet ved Gurrevej i Helsingør er også højt prioriteret i klimatilpasningsplanen. Der er udarbejdet en plan for klimatilpasning af dette område, der omfatter separatkloakering og etablering af en række nye regnvandsbassiner mv.
  • Klimatilpasning af industriområdet ved Rørtang/Energivej. Der er udarbejdet et dispositionsforslag med etablering af nye regnvandsbassiner mv.
  • Helhedsplan for klimatilpasning af Sundparken, Hellebo mv. i et opland til Helsingør Centrum er under udarbejdelse.
  • Planlægning er under forberedelse for Tikøb og Ålsgårde.
  • Måleprogrammer kører for områderne ved H.P. Christensensvej og Bøgeparken/Vapnagård.

Alle de konkrete projekter i områderne og herunder separatkloakering skal først indarbejdes og vedtages i en spildevandsplan, hvor der vil være en politisk prioritering af årstal, tempo og omfang. Som udgangspunkt vil der skulle foregå en inddragelsesproces lokalt alle steder – lige som med Espergærde.