Ny film: Sådan fungerer din kloak

Spildevand

Bliv klogere på, hvordan din kloak fungerer og få tips til, hvordan du giver kloakken et serviceeftersyn.

Sådan fungerer din kloak

Forsyning Helsingør har sammen med ni andre forsyningsselskaber produceret en film, der fortæller, hvordan kloakken på egen grund fungerer. Du kan se filmen her på Forsyning Helsingørs hjemmeside.

Allan Bruus, der er vandchef i Forsyning Helsingør, håber, at man med filmen kan gøre flere husejere klogere på, hvordan kloakken på egen grund fungerer, og hvordan man passer på den:

Den nye film skal være med til at øge opmærksomheden på kloaksystemet, og på hvad grundejere selv har ansvaret for at vedligeholde – og hvad vi i Forsyning Helsingør har ansvaret for.
Allan Bruus, vandchef

”Vi ved godt, at kloakker ikke står højt på dagsordenen hos alle husejere. Mange ved måske ikke engang, at de ejer en del af kloakken. Den nye film skal være med til at øge opmærksomheden på kloaksystemet, og på hvad grundejere selv har ansvaret for at vedligeholde – og hvad vi i Forsyning Helsingør har ansvaret for”.

Ejerforhold og ansvar
Som grundejer ejer du den del af kloakken, der befinder sig på din side af skellet. Det betyder, at kloakrør, der løber under din grund og hen til skelbrønden, samt selve skelbrønden, er dit ansvar. Det er også dit ansvar at sørge for, at skelbrønden er fri og tilgængelig, så der altid er adgang til den. Hvis du ikke ved, hvor din skelbrønd er placeret, kan du hos Forsyning Helsingør få oplyst, hvor stikledningen går ind på din grund. Det er ofte i forlængelse af stikledningen, at skelbrønden ligger.

Sådan fungerer din kloak2

Let på låget
Oplever du en stoppet kloak og oversvømmelser i huset, er skelbrønden første stop til at lokalisere fejlen. Det helt enkle tip er at løfte låget til skelbrønden og kigge i den. Er skelbrønden oversvømmet, skyldes det et problem med et rør i hovedledningen, og så er det Forsyning Helsingør, der skal reparere det. Er brønden tom, eller risler der kun stille vand i bunden, er det skelbrønden eller rørene inde på din grund, der er i stykker, og så er det dit ansvar at få det repareret.

Kloakken er ikke en skraldespand
Ofte stopper ens egen kloak, fordi man kommer affald, som fx fedt, hygiejnebind, vat og hår i toilettet eller vasken. Du kan undgå en tilstoppet kloak ved i stedet at smide dit sorterede affald i rette affaldsbeholdere. Er du i tvivl om, hvad du må komme i kloakken, kan du læse det her.

rotter2

Giv din kloak et serviceeftersyn
En stoppet kloak kan også skyldes et brud på et kloakrør – enten fordi det er gammelt eller fordi en rotte har gnavet hul i røret. Derfor er det en god ide med jævne mellemrum at løfte låget på skelbrønden for at tjekke, om der er spor af rotter, og om alt er intakt. Dermed giver du kloakken et serviceeftersyn.

Det er i alles interesse, at vi holder kloaksystemet i god stand, så vi kan lede spildevandet godt væk.
Allan Bruus, vandchef

”Det er i alles interesse, at vi holder kloaksystemet i god stand, så vi kan lede spildevandet godt væk. Da kloakken delvist ejes af husejerne, håber vi, at husejerne vil gøre deres bedste for at sikre, at deres del af kloakken vedligeholdes. På samme måde skal vi nok sørge for at vedligeholde den del af kloakken, der er ejet af Forsyning Helsingør”, fortæller vandchef Allan Bruus.