Ombygning af renseanlæg følger tidsplan

Spildevand

Debatindlæg bragt i Helsingør Dagblad 6. maj.

none


Af Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør 

I løbet af i år skal det afklares, hvordan Sydkystens Renseanlæg skal moderniseres, så det kan håndtere større mængder spildevand og regnvand, rense hurtigere og leve op til fremtidens udledningskrav. Det er helt efter tidsplanen, der blev besluttet af bestyrelsen før jul sidste år.

Der er således ikke tale om smøl, som Keld Olsen (KO), formanden for Espergærde Byforening hævder i et læserbrev i Helsingør Dagblad, når studiebesøg på nye anlæg i Århus og Aalborg først skulle finde sted her i foråret. De to anlæg er de eneste i landet, der har indført den nye teknik, der kan forøge rensehastigheden – og denne teknik er først blevet indført i efteråret 2019. Skal vi have noget ud af besøgene, kræver det en vis driftserfaring på anlæggene – og derfor giver det ingen mening, at tage af sted før disse erfaringer foreligger. For os er de jyske driftserfaringer vigtige. De er nemlig afgørende for, at vi kan lave et professionelt udbud og dermed sikre, at en ombygning vil virke efter hensigten. Det er vel også i byforeningens interesse.

Nu har coronakrisen midlertidig udsat besøgene pga af smitterisikoen. Men besøgene vil blive gennemført i takt med, at åbningen af Danmark kommer op i gear – og målet er fortsat, at afklare det endelige teknologivalg og projektering i år – samt derefter indsende ansøgning om en ny udledningstilladelse til kommunen. 

Bedre løsning end alternativet
Og bare lige for en god ordens skyld: Det er ikke korrekt, når KO hævder, at der ledes urenset spildevand ud i Øresund. Der er tale om fortyndet spildevand, hvor det meste har gennemgået en mekanisk rensning gennem et sand- og fedtfang – og som så ledes 400 meter ud i Øresund. Og det sker primært ved de kraftige og mere intense regnskyl, som klimaforandringerne har givet os. Set med miljøbriller er det selvfølgelig ikke optimalt. Men i den nuværende situation, er det en bedre løsning end alternativet. Det ville nemlig være at sende det fortyndede spildevand op på overfladen, hvor det vil løbe på veje, i lavtliggende kældre og lignende. Det ville være uhygiejnisk og i visse situationer sundhedsskadeligt. Udledningen af fortyndet spildevand til Øresund fungerer derfor som en slags overtryksventil ved de kraftige regnskyl.

Forsyning Helsingør ønsker ingen af delene – og derfor er ombygningen af Sydkystens Renseanlæg besluttet. Vi vil gøre alt for at projektet kan gå i gang så hurtigt som muligt. Men det skal ske på et fagligt og økonomisk ansvarligt og oplyst grundlag.