Ombygning af Sydkystens Renseanlæg mindsker risiko for overløb

Spildevand

Forsyning Helsingør har valgt ny teknologi til fremtidens renseanlæg i Espergærde.

none


Torsdag i sidste uge besluttede bestyrelsen i Forsyning Helsingør den endelige igangsætning af projektet med at ombygge Sydkystens Renseanlæg i Espergærde. Ombygningen skal gøre, at anlægget bedre kan klare fremtidens klimaforandringer med mere intense nedbørsmængder samt de ekstra boliger, der er under planlægning i oplandet. Samtidig foretog bestyrelsen et endeligt teknologivalg, der betyder, at fremtidens renseanlæg i Espergærde skal bruge en teknologi, der gør, at slammet hurtigere bundfældes, og at renseprocessen optimeres.

Dermed vil renseanlægget kunne rense både mere spildevand – og sikre, at det sker hurtigere end i dag. Kapacitet og hastighed forøges – og ombygningen vil derfor betyde, at risikoen for overløb med opblandet regnvand og spildevand til Øresund mindskes.

Tidsplan fremrykket
”Arbejdet med ombygningen af Sydkystens Renseanlæg har højeste prioritet i Forsyning Helsingør. Vi har allerede fremrykket tidsplanen, og med teknologiafklaringen er vi endnu et skridt nærmere et bedre og mere effektivt renseanlæg, som vil minimere risikoen for overløb til Øresund. Ombygningen af Sydkystens Renseanlæg er derfor et vigtigt element i arbejdet med at sikre renere badevand for borgerne i Espergærde”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Ombygningen betyder følgende forandringer på anlægget;

  • To forklaringstanke tages ud af drift og ombygges til forsinkelsesbassin
  • Rådnetank tages ud af drift
  • Installering af nye finriste
  • Implementering af ny teknologi til bedre og hurtigere bundfældning
  • Optimering af renseanlæggets processtyring

Ombygningen vil ske inden for renseanlæggets nuværende fysiske rammer og forventes færdiggjort med indkøring juni 2022. Den reviderede udledningstilladelse sendes nu til myndighedsbehandling inklusiv den nødvendig VVM-screening. Det er en forudsætning for tidsplanen, at der opnås tilladelse, og der ikke klages over tilladelsen med evt. opsættende virkning.

Overløbene fra de tre renseanlæg i Helsingør Kommune udgjorde i 2019 ca. 4,5 procent af den samlede mængde spildevand, der blev renset. Ifølge Miljøstyrelsen er de samlede udledninger til vandmiljøet af kvælstof, fosfor og organisk stof fra de danske renseanlæg faldet markant over de seneste 30 år.

Læs mere om overløb og spildevand på Miljøstyrelsens hjemmeside.