Oprensning af regnvandsbassiner minimerer risiko for oversvømmelser

Spildevand

Forsyning Helsingør starter serviceeftersyn af tre bassiner i Helsingør og Espergærde.

none


Et af de regnvandsbassiner, der bliver renset op, er bassinet ved siden af boligområdet Vapnagaard.

I denne uge begynder arbejdet med at oprense tre såkaldte forsinkelsesbassiner for regnvand. Det særlige serviceeftersyn indebærer udpumpning af vand, oprensning af bundslam og tjek af udløb, så vandet uhindret kan løbe videre ud i rørene. Oprensningen kommer dette efterår og vinter til at starte med bassinet mellem Borgmester P. Christensensvej og Kongevejen – over for Helsingør Gymnasium ved Vapnagaard. Derefter følger bassinet ved Lindestien ligeledes i Helsingør samt til sidst bassinet ved Nirvanastien og Tinevej i Espergærde.

”Regnvandsbassinerne spiller en vigtig rolle i forhold til arbejdet med klimatilpasning. Fremover får vi flere skybrud og intense regnskyl, som presser kapaciteten i vores ledningsnet. Bassinerne er med til at holde vandet tilbage og forsinke det på dets vej mod Øresund. Dermed minimerer de risikoen for oversvømmelser i fx boliger og erhverv ”, fortæller Charly Dahlsen, afdelingsleder i Spildevand og fortsætter:

”Oprensningen af bassinerne og tjek af udløb skal sikre, at vandet stadig langsomt kan strømme igennem bassinerne og videre ud i ledningsnettet. Har vi en prop i systemet, risikerer vi bare nye oversvømmelser ved bassinerne, så det skal vi også undgå”.

Arbejdet udføres for Forsyning Helsingør af den nordsjællandske entreprenørvirksomhed FMT A/S, og det forventes, at de tre bassiner vil være oprenset med udgangen af december 2020.

Fakta om regnvandsbassiner
Der er i alt 58 såkaldte forsinkelsesbassiner med regnvand i Helsingør Kommune. Forsyning Helsingør renser og tjekker hvert år 2-3 bassiner. Af hensyn til dyre- og plantelivet i bassinerne udføres arbejdet altid i vinterhalvåret – og om nødvendigt med tilladelse fra Helsingør Kommune.

Regnvandsbassinerne er koblet på separate regnvandsledninger, der typisk ledes ud i Øresund. De har således ikke noget at gøre med det fælleskloakerede spildevandssystem, der også kan have såkaldte overløbsbygværker til Øresund, hvis presset på ledningsnettet bliver for voldsomt.